Foto: Velimir BRKIĆ
Najvažnije je pogoditi omjer luka, krumpira, ribe, kapule, soli i papra. I to je sve, uvjerava nas meštar Kore
Sukošanska obala Donjeg mora i Ruševca u noći s četvrtka na petak četvrtu godinu zaredom mirisala je svim mogućim varijacijama na temu brudeta. Pod budnim okom turističkih djelatnika, Mirjane Nadinić Veleslavić i Nikole Miloševića, a u organizaciji Turističke zajednice, Općine i KUD-a “Zlatna luka” održano je natjecanje u pripremanju brudeta.
Bez obzira što je u 10-ak dana dva puta opravdano odgađana, zbog iznenadne smrti Mladena, jedne od sukošanskih legendi, i meteorološke najave lošeg vremena, dobro organizirana manifestacija privukla je nekoliko tisuća mještana, znatiželjnika i za sam kraj mjeseca kolovoza iznenađujuće veliki broj turista.
Veliki pehar i novčana nagrada Četvrte brudetijade Sukošan 2012., otišla je u ruke ekipi “Papaline”. Drugo mjesto osvojila je vesela ekipa “Cicokrasno Arifijada alla Kesa” a treće “Zlatna luka”. Odmah do njih su bili “Duo gušti”, “Torcida” i drugi. Zbog dvostrukog pomicanja termina opravdano su tek nedostajali meštri od brudeta iz Metkovića i Kali.
Nakon toga i stari i mladi uživali su u neodoljivom okusu brudeta. Kušali su se svi brudeti u koje su, kako rekoše članovi žirija Igor Brkić, Miro Labus, Marinko Franić i Vedran Dević, utkana znanja i vještine ovdašnjih gastronoma.
Brudet je duboko ukorijenjen u gastronomske običaje ljudi koji su svoj život vezali za more i s morem, pripreman na način koliko ima i ljudi koji ga kuhaju.
– Najvažnije je pogoditi omjer luka, krumpira, ribe, kapule, soli i papra. I to je sve, uvjerava nas meštar Kore, kao da je to nešto najjednostavnije.
Uz degustiranje brudeta i palente nazočno mnoštvo moglo se dobro i zabaviti uz zadarski Trio Adriatic. Voditelji programa bili su Marina Rogoznica i Andrija Vanjak, dok je za jedinstveno osvjetljenje obale bio zadužen zvonar Marko Peić Pito.
Ovo zanimljivo natjecanje u pripremanju brudeta, jedinstveno u Zadarskoj županiji i šire, postalo je neizostavan dio sukošanske turističke ponude, koja osim gotovo netaknute prirode nudi i izvornu domaću hranu, kao zaštitni znak ovog podneblja.
najnovije
najčitanije
Gastro
SLASNA HRSKAVOST
Pretvorite baguette u caprese pizzu za savršen obrok u talijanskim bojama
Hrvatska
HRABRE SE
Domovinski pokret: Čvrsto kao stijena stojimo da SDSS ne može biti dio vlasti
Županija
ZABORAVLJENE DELICIJE
[FOTO] Manifestacija ‘MarsOvca’ novi hommage paškoj ovci, hraniteljici otočnih težaka
Feelgood
Sklizak teren
Pobijedite u svakoj svađi s ovih 5 zlatnih pravila (bez pogoršanja stvari)
Hrvatska
MARIO STILINOVIĆ
Priveden šef gospićkog HDZ-a, prijavila ga supruga. Sve je eskaliralo nakon loženja peći
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
legendarni veslač