Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U gradovima napredak, u selima nazadak

Autor: Branko Božić

02.09.2012. 22:00
U gradovima napredak, u selima nazadak

Foto: Branko BOŽIĆ



Prije nekoliko godina u Ninu su bila upisana samo tri prvašića, a ove godine 21. Suprotno tome, u Ražancu su 1964. godine bila upisana 964 pučkoškolca, a prošle godine tek 208
Točno u 8 sati jučer  ujutro oglasila su se školska  zvona u novoj ninskoj Osnovnoj školi “Petar Zoranić”. Ravnatelj Tonći Vuković kaže da je u matičnoj  školi u Ninu te područnim  školama u Zatonu, Ninskim  Stanovima i Vrsima u klupe  sjelo 307 učenika, četiri više  u odnosu na lanjsku godinu.
Kad su u pitanju prvi razredi, u Ninu je 21 prvašić,  što je deset više nego lani, u  Ninskim Stanovima četiri,  Zatonu tri, a Vrsima 14, pet  manje nego prošle godine.
– Kad se osvrnemo nekoliko godina unatrag vidimo da je broj novoupisanih  prvašića u našoj školi iz godine u godinu sve veći. Prije  nekoliko godina imali smo  samo trojicu učenika u prvom  razredu. To je veliki pomak  koji opravdava izgradnju nove  školske zgrade, kaže Vuković.
U Osnovnu školu Privlaka  jučer ujutro je krenulo 296  učenika, 11 manje nego lani.  Trideset i jedan je prvašić, od  čega je 16 u matičnoj školi u  Privlaci te 15 u područnoj školi u Viru nakon lanjskih 25.  Ravnatelj Šime Vukić kaže da  će se po informacijama s kojima raspolaže dogodine na  otoku Viru upisati preko 30  prvašića.
– Za trajanja ovoljetnih školskih praznika opremili smo  veći broj učionica interaktivnim pločama te smo u školama  u Privlaci i Viru obavili nekoliko obrtničkih radova u što  smo uložili oko 400 tisuća kuna. Zahvaljujem načelnicima  Općine Privlaka i Vir Ivi Suriću i Kristijanu Kapoviću koji  su nam pomogli u opremanju  naših dviju škola, govori Vukić.
U ražanačkoj Osnovnoj  školi Jurja Barakovića i njezinih pet područnih odjeljenja  jučer je bilo 212 učenika, četiri  više nego lani. S učenicima će  raditi četrdesetak učitelja,  nastavnika i profesora. Kad su  u pitanju prvašići, u klupe ih je  sjelo ukupno 27 ili dvoje više  nego lani. Najviše ih je u  Ražancu, 11, a sedam je u  Radovinu, u Jovićima, Ljupču  i Rtini po troje te u Krnezi  jedan. Prije početka nastave  tradicionalno su se svi učenici  učitelji, nastavnici i profesori  zajedno s ravnateljem škole  prof. Franom Lukićem okupili  na svetoj misi zahvalnici koju  je u župnoj crkvi Gospe od  Ružarija predvodio dekan  ražanačkog dekanata i  nadžupnik don Damir Juričin.
– Imamo lagani porast  učenika u Ražancu i Radovinu, dok je u ostalim sredinama stanje nepromijenjeno.  Primjerice 1964. godine smo  na području općine Ražanac  imali ukupno 964 pučkoškolca, dok smo ih prošle godine  imali 208. Vjerujem da će se  skorašnjim dogradnjama i modernizacijama matične škole u  Ražancu i Radovinu te izgradnjom pripadajućih sportskih  dvorana i izgradnjom zgrada  dječjih vrtića dogoditi  određeni pomaci naprijed,  kaže ravnatelj škole Frane Lukić.