Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadarski filmski festival potvrdio da prednost daje mladim filmašima

Autor: Valentina Pletikosić

02.09.2012. 22:00
Zadarski filmski festival  potvrdio da prednost  daje mladim filmašima

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



I ove je godine zadarski filmski festival posjetilo uistinu puno međunarodnih i domaćih filmaša koji su ga prepoznali kao mjesto sklapanja kontakata i dogovaranja novih projekata, što je festivalu cilj od samoga početka – Sergej Stanojkovski
Ovogodišnji 3. Avvantura Festival  Filmforum Zadar  zatvorio je “dobri  duh” festivala producent i oscarovac Branko Lustig i to na  originalan način – vezivanjem svečane vrpce koju će  organizatori dogodine odvezati na početku četvrtog festivala.
Usprkos krizi i skromnom  budžetu, Zadar je i ove godine imao svoj filmski festival, najviše zahvaljujući  Gradu Zadru koji je uspio  izdvojiti 200.000 kuna, a organizatori i mala ekipa volontera uspjeli su odraditi  sjajan posao. Iako festival  ove godine nisu posjetile velike zvijezde filmske industrije, ne treba zanemariti  činjenicu da su u Zadru gostovali brojni stručnjaci koji  su održali nekoliko masterclass predavanja. Naime, kako kaže direktor festivala  Sergej Stanojkovski, cilj Avvantura Festivala i nije “promocija” već poznatih imena s  filmskog platna nego upravo  mladih filmaša kojima festival treba postati platforma  na kojoj će učiti, stvarati i  lansirati svoje nove projekte.
Debitanti zasjenili  veterane
Na jednoj od konferencija  za medije, hrvatski redatelj i  scenarist Ognjen Sviličić rekao je kako se zadarski filmski festival razlikuje od ostalih festivala u Hrvatskoj  upravo zbog činjenice što debitanti na njemu mogu dobiti  ideju za svoj novi projekt, ali  i podršku kolega što je zapravo najvažnije u ovoj  priči.
Da Avvantura Festival Filmforum Zadar zaista daje  prednost mladima i još uvijek nedovoljno afirmiranim  autorima pokazala je i odluka Ocjenjivačkog suda igranih filmova. Iako su u glavnom programu bili prikazani  pobjednici Venecije i Cannesa, filmovi veterana europske kinematografije “Faust”,  u režiji ruskog redatelja  Aleksandra Sokurova te  francuski “Amour” u režiji  Michaela Hanekea, Grand  Prix pripao je mladom  češkom redatelju Tomašu  Lunaku čiji je “Alois Nebel”  impresivan vrhunski atmosferski crno-bijeli rotoscope  animirani film.
Iako su Haneke i Sokurov  napravili sjajne filmove, u što  ne treba ni sumnjati, ovi su  filmovi već ovjenčani brojnim nagradama pa je njihovo  prikazivanje na zadarskom  festivalu imalo više svrhu prikazati ih hrvatskoj publici  nego da budu “opasna konkurencija” sjajnim i talentiranim redateljima poput Davida Wnendta, Miguela Gomesa, Veita Helmera ili Vlatke Vorkapić.
Tijekom sedam festivalskih dana održano je čak 97  projekcija koje je pogledalo  10.000 gledatelja. Glavni  program igranog i kratkog  filma prikazivao se na Forumu, Poljana Šime Budinića bila je rezervirana za  filmove u programu “1st and  2nd Film”, a Trg pet bunara i  Gradska knjižnica Zadar za  filmove iz programa “Klasici  na Jadranu” u sklopu kojeg  su bili prikazani filmovi velikog talijanskog redatelja  Michelangela  Antonionija,  jednog od najznačajnijih autora 20. stoljeća. Ovim programom organizatori festivala obilježili su Antonionijevu  stotu godinu rođenja. Imali  smo priliku pogledati i filmove francuskog redatelja i  glumca te velikog pantomimičara Jacquesa Tatija, koji  je svojim likom gospodin  Hulota s balonerom, lulom i  kišobranom likom utjecao na  druge filmske likove poput  inspektora Clouseaua i Mr.  Beana.
Dogovaranje novih  projekata
U novoj zgradi Kazališta  lutaka Zadar prikazan je program eksperimentalnih i studentskih filmova, a festival je  ovog ljeta gostovao i u Biogradu na Moru gdje je na  ljetnoj pozornici prikazan  program “Feelgood”.
– Želio bih naglasiti vrijednu i službenu suradnju i  partnerstvo koje smo ostvarili s najvećim europskim filmskim fondom pri Vijeću  Europe. Eurimagesova predstavnica Francine Reveney  predstavila je njihov princip  financiranja filmova, koji je  vrlo konkretan i zahtjevan i  koji je izazvao veliki interes i  brojna pitanja, kaže direktor  festivala Sergej Stanojkovski  i dodaje:
– Interes je izazvao i veliki  okrugli stol s temom žene u  filmskoj industriji koji je  okupio brojne filmašice u zanimljivom izlaganju koje bi  se moglo pojednostavljeno  svesti na to da su se okupljene složile kako, bez obzira na dominantni muški  svijet, svojim radom mogu  napraviti ono što žele. Govorile su Vlatka Vorkapić, Judita Franković, Mare Milin,  Helena Bulaja, Vanja Sviličić, Doris Pinčić, Jagoda  Kumrić, Nataša Petrović, Michelle Palant, Sara Radović,  Hana Jušić i Alemka Lisinski. Program Eye on Films,  čije smo filmove također gledali u Zadru, predstavila je  Michelle Palant govoreći na  koji su se način umrežile europske zemlje, distributeri i  festivali kako bi olakšali put  mladim autorima i prvijencima. Naslove hrvatskog filmskog saveza predstavila je  urednica s HTV-a Maja Peterlić kojoj se pridružio i filmski kritičar Jurica Pavičić  kao autor vrijednoga naslova  “Postjugoslavenski film: stil i  ideologija”, kaže Stanojkovski te na kraju dodaje:
– I ove je godine zadarski  filmski festival posjetilo uistinu puno međunarodnih i  domaćih filmaša koji su ga  prepoznali kao mjesto sklapanja kontakata i dogovaranja novih projekata, što je  festivalu cilj od samoga  početka. Puko prikazivanje  filmova nije dovoljno da bi ga  izdvojilo od mase filmskih  festivala, na čemu inzistiramo od početka.
OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU