Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Dražen Slavica je kriv jer je prekršio 13 propisa!”

Autor: Minja Gugić

02.09.2013. 22:00
“Dražen  Slavica je  kriv jer je  prekršio  13  propisa!”

Foto: PIXSELL



Od dojave pa do trenutka tragedije Dražen Slavica prekršio je 13 propisa. Dogovorili smo se da je današnji dan moj i ja ću  elaborirati oko šest tisuća stranica sudskog zapisnika kako bih sa  sigurnošću dokazao da je optuženi počinio kazneno djelo koje mu  je stavljeno na teret – rekao je jučer tužitelj Zvonko Ivić te tako označio početak iznošenja svog završnog govora u suđenju protiv  bivšeg šibenskog vatrogasnog zapovjednika optuženog za stradavanje 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog 30. kolovoza prije  šest godina na otoku Kornatu.
– Dražen Slavica izdao je zapovjed da se okupe vatrogasci kako bi  išli u gašenje požara na otoku Kornatu te im je naredio da uzmu  opremu potrebnu za desantiranje. Znao je da ima na raspolaganju i  policijski brod u slučaju potrebe no tu je činjenicu ignorirao. U vrijeme dobijanja dojave o požaru, na heliodromu gdje su se vatrogasci okupili zbog odlaska na intervenciju, vidio je maloljetnog Marka  Stančića i Karla Ševerdiju. Znao je da od okupljenih vatrogasaca samo trojica imaju obuku za desantiranje. Ivica Crvelin je tražio od  optuženog da na intervenciju ne idu i on i njegov sin Ante kako nalažu i pravila, a on je Ivici odgovorio: Ne odlučuješ ti, nego ja. Ja  sam zapovjednik. Obojica se nisu vratila – obrazlagao je tužitelj  Ivić.
Osvrnuo se na iskaze svjedoka koji su govorili o karakteru i odnosu Dražena Slavice prema svojim kolegama pa je tako podvukao da  je Slavica vatrogasce nazivao “Mitrovića blago” aludirajući na to kako su stado ovaca te da se optuženi prema vatrogascima ponašao  apsolutistički. Ivić je rekao da su ga se vatrogasci bojali čak i onda  dok je bio u pritvoru te ponovio kako je Joško Klarić za Slavicu rekao da je provodio teror veći nego Staljin.
Tužitelj je dalje naglasio kako je o odlasku vatrogasaca na teren  odlučivao Slavica, a ne zapovjednici DVD-ova te je tako odlučio i o  odlasku sina Mirka Juričeva Mikulina iz DVD-a Vodice koji je također, smrtno stradao. Slavica je prema stavu tužitelja ignorirao sve  informacije s terena dok su one stizale pa je tako ignorirao i poziv  Dina Klarića iz šibenske Javne vatrogasne postrojbe koji ga je u  13.40 sati izvjestio da se požar širi nevjerojatnom brzinom, da puše  jako jugo te da na terenu neće moći učiniti ništa bez pomoći kanadera.
Iznošenje njegovog završnog govora nastavlja se i danas, a kako  sada stoje stvari, postoji mogućnost da nepravomoćna presuda  Draženu Slavici bude izrečena u petak.