Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bedemi se čiste za europsku inspekciju

02.09.2016. 22:00
Bedemi se čiste za europsku inspekciju


Posljednjih mjesec dana zadarski bedemi detaljno se čiste od svakog suvišnog korova, pa i stabala koja nagrđuju njihov izgled. Razlog je kandidatura Zadra za dobivanje sredstava iz EU projekta s temom venecijanskih gradova – obrambenih utvrda. Zadar je kandidirao Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture, a projektu se priključilo i gradsko poduzeće Nasadi na čelu s direktorom Lenkom Ugrinićem.
Od njega smo ujedno i doznali tu informaciju, kao i to da se posljednjih mjesec dana čistio svaki metar zadarskih bedema, pa i oni zabačeni dijelovi, nevidljivi na prvu. Ukupno je trebalo urediti četiri kilometra bedema i posao je skoro pa priveden kraju, doznajemo od direktora Nasada.
– Napravljen je plan da se svaki dan čisti 200 metara bedema, počevši od korova, stabala i drugih izraslina. Nasadi bedeme redovito održavaju uz Fošu, kod zgrade Narodnog lista, u blizini trajektnog pristaništa i na još nekoliko lokacija, no zbog bolje prezentacije ovom smo poslu prionuli detaljnije pa se uklanjaju i ona stabla na kosim djelovima bedema, što do sada nismo činili, pojasnio je Ugrinić dodajući kako je razlog velikog čišćenja dolazak inspekcije koja će procijeniti stanje bedema, a koji su inače dobro očuvani, gotovo kao u Dubrovniku. Nasadi su kao tvrtka koja se brine o zelenilu dobili zadatak da bedeme još bolje prezentiraju.
– U taj posao uključena su dva kamiona-dizalice s ekipama djelatnika iz Nasada, a za određene poslove angažirani su i alpinisti. Čistili su se tako bedemi i pored zgrade Elektre, ispred bivše garaže Hitne pomoći… sve kako bi dočekali inspekciju na zavidnoj razini. Posao je sad pri kraju i kreće lagano ‘sminkanje’, pojašnjava Ugrinić.
– Kako je bilo vlage, potrebno je ukloniti nove izboje korova, pošpricati, zaštititi… No, to je to. Vidi se kako je odrađeno 99 posto posla. Pogotovo kada se pogleda prema bedemima u blizini zgrade Pomorske škole. Cijela zgrada smještena pored Perivoja kraljice Jelene Madijevke sad je vidljiva i taj prostor je uistinu lijepo uređen, poručio je direktor Nasada.