Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Naš cilj je zdrav, obrazovan i sit čovjek koji ima krov nad glavom

02.10.2011. 22:00
Naš cilj je zdrav, obrazovan i sit čovjek koji ima krov nad glavom


Država subvencionira kupnju stanova ali to se, pogotovo kod nas u Zadru, gotovo nije ni osjetilo. Čovjek bez stana ne može ostvariti ni politička prava, niti prava na osobnost, privatnost i zdravlje. Udio troškova stanovanja od komunalnih davanja do povećanja rate za kredit iz godine u godinu nažalost raste, upozorila je Antičević-Marinović


U ime SDP-a i HNS-a zadarskoj su se javnosti u ponedjeljak ujutro obratile dvije liječnice i jedna pravnica, a sve tri političarke. Bile su to dr. Ljiljana Klarin ispred HNS-a i dr. Renata Sabljar Dračevac iz SDP-a povodom obilježavanja Dana škole narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar, te Ingrid Antičević Marinović koja je govorila povodom Svjetskog dana stanovanja koji je obilježen u nedjelju.
– Kod nas u Zadru urbanističko planiranje je potpuno zanemareno. Država i jedinice lokalne samouprave moraju u biti ustrajne i aktivne u očuvanju tradicije dosad ostvarenog po pitanju stambenog prostora te osigurati svakom građaninu odgovarajući stan. U Zadru je lani izdano samo pet građevinskih dozvola! Država subvencionira kupnju stanova ali to se, pogotovo kod nas u Zadru, gotovo nije ni osjetilo. Čovjek bez stana ne može ostvariti ni politička prava, niti prava na osobnost, privatnost i zdravlje. Udio troškova stanovanja od komunalnih davanja do povećanja rate za kredit iz godine u godinu nažalost raste. Mogućnost da se dobije stan, s obzirom na sve manja primanja i sve veće troškove, svakim je danom sve manje ostvariv san.
Saborska zastupnica i bivša ministrica pravosuđa osvrnula se i na Udrugu stanara koja godinama upozorava na nepravilnosti pri pravu na povrat nacionalizirane imovine i pri otkupu stanova. Dotakla se i, kako je rekla, nepoštivanja zakona vezanog za gradnju socijalnih i POS-ovih stanova u Zadru. Zakon je, istaknula je Antičević-Marinović, nalagao da se novac prikupljen od prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo može i mora upotrijebiti isključivo za gradnju socijalnih i POS-ovih stanova.
– To se, nažalost, nije dogodilo, već se stanovi nisu niti izgradili. Revizija je dugo negirala, ali je konačno ipak morala priznati da je 44 milijuna stambenih kuna namijenjenih u svrhe izgradnje socijalnih i POS-ovih stanova potrošeno, odnosno otuđeno i stavljeno u neke druge svrhe nama u proračunu nejasne.
O Andriji Štamparu i njegovu djelovanju, te o dijelovima “Plana 21” koji se odnose na zdravlje govorile su Klarin i Sabljar-Dračevac.
– Pacijent mora biti u središtu zdravstvenog sustava. Vlade su odgovorne za zdravlje svog naroda, kazala je Klarin i dodala kako u Hrvatskoj nema sustavne edukacije o važnim životnim temama kao što su spolnost i spolni život, roditeljstvo, starenje, nepošenje, prevencija nasilja, nezgoda, debljina, dijabetes, hipertenzija, srčane bolesti, borba protiv alkoholizma i ovisnost o teškim drogama.
Sabljar-Dračevac obećala je smanjiti liste čekanja za liječničke preglede i najavila povratak staroj latinskoj “Bolje spriječiti nego liječiti”, a cijelu konferenciju za medije zaključila je Antičević-Marinović riječima:
– Naš cilj je zdrav, obrazovan i sit čovjek koji ima krov nad glavom!