Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U ovoj općini je učinjeno čudo

02.10.2011. 22:00
U ovoj općini je učinjeno čudo


Lako je obećati “mi ćemo vam sad doći i sve vam napraviti”, kao što to zadnjih dana čine razni emisari. Ali, kume moj, nađi ti 40 do 50 milijuna i realiziraj ti odjednom projekt izgradnje luke u Ražancu, pripravi Studiju okoliša i sve ostalo, poručio je ministar Božidar Kalmeta


U subotu i nedjelju stanovnici Ražanca nizom manifestacija obilježili su Dan općine i blagdan nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija. Svečanosti su počele u subotu predvečer polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja “Galebovi” u centru Ražanca te ispred spomenika palog hrvatskog branitelja u Domovinskom ratu Stipana Dundovića u Radovinu. U općinskom izaslanstvu bili  su načelnik Dragutin Miočić, donačelnik Nediljko Jović, predsjednik OV-a Predrag Dušević, predsjednik općinskog HDZ-a Božo Čolak i drugi.
Svečana sjednica Općinskog održana je u dvorani obnovljene knjižnice “Juraj Baraković” u centru Ražanca, a nazočili su joj i ministar Božidar Kalmeta, saborski zastupnik Ivo Grbić, zadarski župan Stipe Zrilić, dožupan Đani Bunja,  predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra Željko Šoša, čelnik Uprave županijskih cesta Mile Fabijan, načelnici susjednih općina i gradova, predsjednik županijskog HSP-a Ivan Miličević, dekan ražanačkog  dekanata vlč. Damir Juričin i mnogi drugi.
Načelnik Dragutin Miočić je okupljenima govorio o prošlogodišnjem radu kao i budućim pravcima razvoja Ražanca i njemu pripadajućih općinskih mjesta.
Nadamo se pitkoj vodi u cijeloj općini
 – Pored projekta izrade novih zemljišnih knjiga za k. o. Ražanac i k. o. Radovin, vrijednog 19 milijuna kuna, pokretanja gospodarske zone Vukovac veličine 17 hektara, za koju nam je do sada pismo namjere uputilo 40-ak domaćih i stranih ulagača, sanirali smo opasno odlagalište smeća na Škulića glavici, u što je uloženo pola milijuna kuna; izradili smo projektno-tehničku dokumentaciju za više projekata škole u Ražancu i Radovinu s pripadajućim školskim sportskim dvoranama, dječji vrtić u Ražancu, mrtvačnicu u Rtini. Pustili smo u rad vodoopskrbni sustav za istočni dio naše općine i vjerujemo da će najavljenim zakonom o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata još naša preostala četiri mjesta Radovin, Jovići, Jordani i Stojići u svojim kućanstvima konačno dobiti pitku vodu.  Stoga sve koji nam mogu izići u susret molimo da nam tu pomognu, a to posebno očekujemo od vas, gospodine ministre Kalmeta i župane Zriliću, rekao je načelnik Miočić.
Prvi čovjek općine najavio je početak izgradnje luke u Ražancu, izgradnju kanalizacije u Rtini, Ražancu i Ljupču, stavljanje zone Vukovac u funkciju, nastavak sanacije Kašteline u Ražancu, izgradnju nogostupa u Ražancu i Radovinu, izgradnju mrtvačnica u Ražancu i Rtini, izgradnju dužobalne šetnice u Ljupču i dr.
Čestitku Ražančanima za njihov Dan općine prenio je prvi s govornice saborski zastupnik Ivo Grbić.
– U vrijeme kada sam bio župan činio sam sve kako bi vaši projekti dobili zeleno svjetlo. To isto sada radim zajedno s ostalim našim saborskim kolegama s područja Zadarske županije u Hrvatskom saboru. Isključivi razlog napretka ove, kao i svih općina i gradova, u našoj županiji leži u kontinuitetu ljudi na razini jedinica lokalne samouprave, županije, Sabora i Vlade RH, kazao je Grbić.
Poput svojih prethodnika i ministar Božidar Kalmeta  domaćinima je čestitao Dan njihove općine i blagdan Gospe od Ružarija.
Izgradit ćemo marinu, luku i novi lukobran
 – U ovih 18 godina u ovoj općini učinjeno je čudo u svim segmentima temeljnih životnih projekata, vodi, struji, cestama. Da nije bilo ustroja kojeg imamo u općinama, gradovima i županiji, zasigurno se ne bi postigao takav razvoj kojeg danas mi imamo u Zadarskoj županiji. Lako je  obećati “mi ćemo vam sad doći i sve vam napraviti”, kao što to zadnjih dana čine razni emisari. Ali, kume moj, nađi ti 40 do 50 milijuna i realiziraj ti odjednom projekt izgradnje luke u Ražancu, pripravi Studiju okoliša i sve ostalo. Ništa ne pada s neba i ništa se ne događa slučajno, upozorio je Kalmeta i nabrojio projekte koji su obećani žiteljima ovog kraja.
– Izgradit ćemo vašu marinu, luku i novi lukobran. S  europskom investicijskom  bankom ispregovarali smo kredit od 25 milijuna eura, a toliko još će osigurati hrvatska Vlada. Važno je naglasiti da će se taj novac usmjeriti u izgradnju kapitalnih projekata u sedam priobalnih županija. Riječ je o međunarodnom ugovoru i bez obzira na to što će se dogoditi 4. prosinca ove godine, a neće se dogoditi ništa, te se ugovore ne može više razvrgnuti, ustvrdio je Kalmeta.
Svečana sjednica okončana je uručivanjem ovogodišnjeg općinskog priznanja. Njega je za iskazanu hrabrost i osobite zasluge tijekom Domovinskog rata posthumno dobio  hrvatski branitelj Marin Beretin iz Radovina. On je kao  član postrojbe za razminiranje poginuo na zadatku  razminiranja u Kotar šumi u blizini Petrinje. Priznanje je u nazočnosti pokojnikovih  roditelja Nade i Šime te supruge mu Dijane primio sin Roko.


Kalmeta: Gdje bi bio Zadar nakon ukidanja županija?




– Danas čujemo neke prijedloge da bi se trebale i da će se ukinuti županije i da će se formirati 5 regija. Da ne trebaju gradovi i općine i da njih 120 treba ukinuti. Gdje bi tu bio Zadar? To bi bila katastrofa za Hrvatsku. Oni koji šire ovakve teze i glasine su neznalice, poručio je Kalmeta.


Zrilić: Vjerujem da polako, ali sigurno dolazimo u priliku realizacije projekata


Župan Stipe Zrilić je kazao kako su županijske institucije učinile sve da se poboljšaju uvjeti življenja ne samo na prostoru ražanačke općine, već na cijelom prostoru zadarske Županije.
 – Mi budno pratimo sve vaše aktivnosti i pomažemo koliko možemo i to posebno u razvoju poduzetničkih djelatnosti. Tu prvenstveno mislim na poljoprivredu, malo gospodarstvo i turizam. Naša županija ove godine bilježi rast od 6 do 7 posto, što je jako dobro. Svi vaši budući razvojni planovi uključeni su u županijsku razvojnu strategiju koju putem naše razvojne agencije, Zavoda za prostorno planiranje i drugih institucija pripremamo za ulazak 2013. godine u Europsku uniju. Duboko vjerujem da polako ali sigurno, dolazimo u priliku realizacije vaših projekata koji će u konačnici značiti boljitak svih vas ovdje i naše županije u cjelini, istaknuo je župan Zrilić.


Procesija s kipom Gospe od Ružarija


Proslava Dana općine i zavjetnog blagdana Gospe od Ružarija nastavljena je u nedjelju svetim misama, liturgijskim te kulturno-zabavnim programom. Središnju koncelebriranu svetu misu predvodio je benediktinac Jozo Milanović iz samostana Čokovac na otoku Pašmanu, uz sudjelovanje domaćeg župnika don Damira Juričina, župnike Radovina i Ljupča don Srećka Frku Petešića i don Jerolima Lenkića te  svećenike iz drugih okolnih župa. U sklopu euharistijskog slavlja održana je tradicionalna procesija ulicama Ražanca, u kojoj se nosio drveni zavjetni kip čudotvorne Gospe od Ružarija.