Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski kraj idealan je za birdwatching turizam

02.10.2011. 22:00
Zadarski kraj idealan je za birdwatching turizam


Sjeverozapadni dio Zadarske županije ima cijeli niz plitkih muljevitih obala koje u javnosti nisu prepoznate kao nešto iz prirode što je važno zaštititi. Ovdje se zadržavaju vrste ptica koje nisu prisutne gotovo nigdje drugdje na našem Jadranu, kaže Budinski


Djeca iz Osnovne Škole Petra Zoranića u Ninu u pratnji učiteljica te nekoliko turista koji su više-manje “nabasali” u Solanu Nin sudjelovali su na Obilježavanju 2. europskog dana prebrojavanja ptica u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina.
U Nin su ovom prigodom došli biolog Ivan Budinski i ornitolog Goran Šafarek koji su okupljene proveli Solanom i pokazali im zanimljive primjerke ptica koje se tamo okupljaju.
– Glavni cilj je da progovorimo o tome koliko je, posebno za ovaj vaš pticama bogati dio sjeverne Dalmacije, bitna edukacija o dijelu turizma koji se tiče promatranja ptica, odnosno birdwatchinga, čija popularnost raste u cijelom svijetu, kaže Šafarek.
Od europskih zemalja u birdwatchingu „najjača” je Španjolska jer, kažu ninski gosti, ima dovoljno napredne poglede prema takvom obliku turizma.
– Ovdje postoji puno vrsta koje ‘birdwatcheri’ iz sjevernih i zapadnih zemalja, kao što su skandinavske zemlje, Njemačka i Velika Britanija, nemaju. Španjolska je to već iskoristila, trebamo i mi, kaže Budinski.
U subotu i nedjelju je obilježen i Euro Birdwatch u cijeloj Europi, u Hrvatskoj tek na nekoliko mjesta.
– Sjeverozapadni dio Zadarske županije ima cijeli niz plitkih muljevitih obala koje u javnosti nisu prepoznate kao nešto iz prirode što je važno zaštititi. Ljudi ih uglavnom doživljavaju kao blato, mulj i nešto prljavo što treba nasuti, napraviti pješčanu plažu, igrati odbojku, staviti kafiće i betonirati. Većina naše obale je kamenita i samo ovaj jedan predio je bogat muljevitim i blatnjavim djelovima i upravo se ovdje zadržavaju vrste ptica koje nisu prisutne gotovo nigdje drugdje na našem Jadranu, kaže Budinski.
Umjesto da takva tla isušimo, slažu se mladi znanstvenici, možemo izvan sezone proširiti turističku ponudu. Povukli su i paralele s lovom i lovcima za koje kažu da pticu vide samo jednom, dok se u birdwatchingu, odnosno nekoj vrsti „fotosafarija”, ptica može vidjeti bezbroj puta, kao i pratiti njen rast i razvoj kroz godine.
– Solane su izvrstan primjer gdje čovjek uz minimalnu promjenu prirode može ostvariti ekonomsku dobit. Staništa koja postoje na ovakvim mjestima nalikuju onome što je prirodno i bez ljudske intervencije ovdje bilo. Ptice i ribe ih i dalje nastavljaju koristiti, kažu znanstvenici.
– Ovo je sjajna prigoda da svi zainteresirani upoznaju bogati ptičji svijet koji živi u Ninu, europskoj destinaciji izvrsnosti. Upravo je dobivanje EDEN nagrade, koja posebnu pažnju poklanja bioraznolikosti, temeljeno na održivom i odgovornom turizmu, navela Turističku zajednicu Grada Nina da po drugi put organizira ovaj ekološki susret, istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović.