Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kapović: Mi smo kadrovski ekipirani tim ledolomaca!

Autor: Velimir Brkić

02.10.2012. 22:00
Kapović: Mi smo kadrovski ekipirani tim ledolomaca!

Foto: Velimir BRKIĆ



Turistički potencijali Vira, statistički podaci, planovi razvoja i nova ulaganja u virski turizam predstavljeni su jučer na konferenciji za medije održanoj u Općinskoj vijećnici na kojoj su sudjelovali načelnik Kristijan Kapović, direktor “Vir turizma” Zdenko Mičić i direktor Turističkog ureda TZO Vir Šime Vučetić.
 Načelnik Kapović posebno je istaknuo ovogodišnje dobre rezultate u turizmu i prelazak brojke od milijun ostvarenih turističkih noćenja. Vir iz godine u godinu bilježi veliki trend rasta turističkih dolazaka, po čemu je fenomen u Hrvatskoj, kaže Kapović, a sve znatnija općinska financijska ulaganja u virski turizam svjedoče o ozbiljnosti turističkih projekata i stvaranju iznimne turističke destinacije.
Svjetionik Lanterna početak nove ere
– Mi smo posljednjih godina kadrovski ekipirani tim ledolomaca i poput ledolomca moramo slomiti puno leda da Vir postane ‘in’, nezaobilazna turistička destinacija. Da u roku pet ili deset godina o Viru nitko više nikad ne priča u negativnom kontekstu, u uvodnom slovu rekao je Kapović.
Otvaranjem svjetionika Lanterna, prvog rezidencijalnog objekta sa pet zvjezdica, započela je jedna sasvim nova priča i znak da se Vir ne razvija stihijski nego planski. Ne bježimo od činjenice, govori Kapović, da smo u protekla dva desetljeća postali sinonim za divlju gradnju, ali tome je sada došao kraj, a Lanterna i simbolički znači početak nove ere.
– Strategija razvoja turizma Općine Vir, koja je prihvaćena prošle godine, nije mrtvo slovo na papiru. Predviđala je dostizanje brojke od milijun ostvarenih turističkih noćenja u razdoblju od pet godina, a ovim je rezultatom taj plan ostvaren četiri godine ranije. Ovakvi rezultati pružaju garanciju daljnjeg razvoja turizma na Viru, a vjerujemo da velikim dijelom predstavljaju odraz permanentnih ulaganja Općine Vir i TZO Vir u razvoj turizma na našem otoku, govori Kapović.
Vir ljeti ima 50 tisuća stanovnika
Vir u zimi ima 3.300 stanovnika, a u ljeti oko 50.000. Od ukupno 32 kilometra obale virska naselja smještena su tek na deset kilometara, na 22 kilometara obale uopće nema građevine ni naselja. Ima 10.000 stambenih objekata sa 13.000 stanova te 300 legalnih iznajmljivača soba i apartmana, kampa uopće nema.
– Pored izgradnje kampa na 40 plus 10 hektara s ulaganjem oko 150 milijuna kuna, hotela i marine, u idućih pet godina trebamo sa 300 povećati na nekoliko tisuća legalnih iznajmljivača, a s tisuću apartmana na nekoliko tisuća legaliziranih apartmana i kuća za odmor. Dakako, uz 500 kuća s izgrađenim bazenima i produljenjem turističke sezone sa 50 na 150 dana. S tim bismo realizirali turistički proizvod s najviše dolazaka i noćenja u Zadarskoj županiji, kao i uvijek ambiciozan je Kapović.
Direktor “Vir turizma” Zdenko Mičić govorio je o realizaciji zadataka postavljenih Strategijom razvoja turizma. Nakon prošlogodišnjih zahvata na uređenju plaža ove su godine dodatno obogaćene sa 200 suncobrana i 400 ležaljki te bogatom ponudom brodova i glisera za iznajmljivanjem i animacijskim programi. Izdvojio je suradnju s najvećim touroperatorom privatnog smještaja Novasol te predstojeći natječaj za urbanističko i arhitektonsko uređenje centra Vira, a u sklopu kojega bi bili definirani i turistički objekti poput hotela i marine.
– ‘Vir turizam’, uglavnom ugostiteljstvo, prije dvije godine imao je prihod od 2 milijuna kuna, dok je ulaganjem u plažne i ugostiteljske sadržaje već protekle godine 4,5 milijuna kuna, a ove godine čak 8,5 milijuna kuna, što je povećanje od četiri i pol puta. Imamo 15 zaposlenih, a u sezoni čak 50, obznanio je Mičić.
Turistička agencija tvrtke “Vir turizam” voditelja Ante Galića, odradila je svoju prvu radnu sezonu i ostvarila promet od 500.000 kuna