Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Psi ptičari na važnom testu na terenima ražanačke lovne udruge

Autor: Velimir Brkić

02.10.2012. 22:00
Psi ptičari na važnom testu na terenima ražanačke lovne udruge


Svaki uspjeh psa, uspjeh je samog uzgajivača. Za dresiranje psa potrebno je puno truda, odricanja i volje, stoga nije čudno zbog čega je velika nestrpljivost vlasnika pasa dok se čeka ocjena sudaca, naglasio je Žuža




U organizaciji Kinološke udruge Posedarje na terenima Lovačke udruge Kobac iz Ražanca održana je kinološka manifestacija ocjene oblika i ispita prirođenih osobina (IPO) za pse ptičare koja imaju valjanu rodovnicu. Na prvoj ovakvoj manifestaciji na terenima ražanačke lovačke udruge Kobac predsjednika Jure Zubčića, uspješno je sudjelovalo 39 pasa ptičara od Vrgorca do Paga.
Najprikladniji lovni tereni
– Nije slučajno da se ova manifestacija održala upravo u Ražancu. Naime, ovdje ima puno fazana, prepelica i jarebica. S obzirom da je drugdje u Europi jarebica istrijebljena lovni tereni na zadarskom području spadaju u naprikladnije mjesto za održavanje ovakvog tipa manifestacije, kaže Miljenko Žuža, predsjednik KU Posedarje.
Međunarodna sudačka imena Vicencija Vite Mrđena, poznatog guslara, pisca i skladatelja tradicionalnih pjesama iz Siverića, te Ante Bilaća iz Drniša, privukla su mnoge vodiče pasa ptičara na ovo događanje.
Uvijek je bila praksa da su lovci odlazili u Zadar i okolna lovišta po ocjene i dozvole za svoje pse, moglo se čuti od vlasnika pasa. Zahvaljujući vrijednim članovima KU Posedarje koji su odlično odradili organizaciju i gostoljubivim i radišnim domaćinima iz LU Kobac, očito je da će se ovakva praksa ocjena oblika i rada pasa nastaviti baš tamo gdje lovac i njegov pas love.
– Ptice se nisu odstrjeljivale već su je psi samo “fermivali”, nakon čega su “pucači” simulirali hitce i improvizirali njezino ustrjeljenje kako bi psi mogli pritom u potpunosti iskazati svoje vještine i rad pred sucima, objašnjava Žuža, zaslužan zajedno sa svojim suradnicima, za to da je Kinološka udruga Posedarje danas uspješna i poznata udruga u Hrvatskoj i okruženju.
Neki od važnijih kriterija koji se uzimaju u obzir pri ocjenjivanju rada lovačkih pasa su: način na koji je pas pretražio teren i kojom brzinom, kako se pritom postavio na terenu, za koje vrijeme je pronašao divljač te kako je reagirao na nju i način na koji ju je nakon “ustrijela” donio odnosno, kakav mu je bio aport, ferma ili markiranje.
– Ova manifestacija ima za svrhu i da se između svih pasa koji sudjeluju sustavom bodovanja i ocjenjivanja proberu i izdvoje oni najbolji, psi koji se pokažu kao najučinkovitiji “lovci”, kako bi se kasnije njihovom reprodukcijom dobili što bolji primjerci takve vrste. Na taj način se najbolje očuva pasmina i prenose se njezina najbolja obilježja, kazao je Žuža pošto je pozdravio sve nazočne te im zaželio mnogo uspjeha, izrazivši nadu kako će suci biti nepristrani te u korektnom nadmetanju pošteno ocijeniti sve pse.
Županijsko natjecanje Sv. Hubert
Dobar njuh psi dobivaju rođenjem. Pas mora imati određenu oštrinu prema divljači, što se može otkriti u nešto starijoj dobi. Štoviše, pas kvalitetnijeg podrijetla uz potrebno iskustvo na terenu vrlo brzo pokazuje ono što se od njega i očekuje.
– Koliko znače ovakve manifestacije znaju samo oni lovci i uzgajivači koji svu svoju predanost prenose na svoje pse. Svaki uspjeh njihova psa, uspjeh je samog uzgajivača. Za dresiranje psa potrebno je puno truda, odricanja i volje, stoga nije čudno zbog čega je velika nestrpljivost u vlasnika pasa dok se čeka ocjena sudaca, naglasio je Žuža rekavši kako je naglasak bio i na tome da se svi još više druže i razmjenjuju iskustva s mnogobrojnih natjecanja kao i iz lova.
Dodao je kako bi se učinkovitom primjenom strategije temeljene na razvoju lovnog turizma i ovakvog vida natjecanja u lovnim udrugama, u Zadarskoj županiji uvelike može popraviti i lov općenito.
– I ova manifestacija je bila mjesto druženja i razmjene podataka koje stvaraju pozitivno ozračje sporta i zabave, ali i dokazom sve većeg zadobivanja povjerenja vezanog za kinologiju, naglasio je Žuža.
– Pozdravljam ovakav razvoj kinologije i očekujem do 15. listopada veliki broj prijava za Županijsko natjecanje Sv. Hubert (20. listopada) na kojem će se izabrati psi ptičari za Državno prvenstvo u radu psa ptičara i Kup Sv. Hubert u Trilju (26. i 27. listopda), obznanio je Žuža zahvalivši pritom predsjedniku Juri Zupčiću i momcima iz LU Kobac Ražanac koji su pripremili, kaže, lijepo druženje uz bogat stol u Lovačkom domu Radovin.