Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Crvenkapica više od šest desetljeća uveseljava gledatelje

02.10.2013. 22:00
Crvenkapica više od šest desetljeća uveseljava gledatelje


“Crvenkapica” je bila prva premijera tada tek nastalog Kazališta lutaka Zadar, a od te davne 1952. godine pa sve do danas upravo se predstavom “Crvenkapica” otvara svaka nova sezona


Ovog tjedna u Kazalištu lutaka Zadar možete pogledati dvije predstave. Danas u 18 sati na rasporedu je Crvenkapica, nastala po priči Vladimira Nazora.
Priča o Crvenkapici svima je dobro znana… i mama i tatama i djedovima i bakama… a posebno mališanima.
Priča je to o djevojčici s crvenom kapom čija baka živi na kraju šume u kojoj boravi strašni vuk. No ova naša zadarska Crvenkapica po nečemu je ipak posebna. Jako je jako stara… Ma ne Crvenkapica, već predstava.
Naime, nastala je prije više od pola stoljeća i još uvijek je tu s nama. Bila je to prva premijera tada tek nastalog Kazališta lutaka Zadar, a od te davne 1952. godine pa sve do danas upravo se predstavom “Crvenkapica” otvara svaka nova sezona.
Ove nedjelje u 11 sati na rasporedu je “Mačak u čizmama”. Priča Charlesa Perraulta o dovitljivom prevarantskom mačku koji skrbi o dobrobiti svoga gazde, ali prvenstveno brine o sebi samome “prekrojila” je dramaturginja Jadranka Bargh stvorivši dijalošku formu ispunjenu duhovitim dodacima te dodala lik mačke – kao nagradu glavnome junaku. Priča je svima poznata. Kad je umro stari mlinar, njegov najmlađi sin naslijedio je samo mačka. Ali kakvog mačka!
Čudesni Mačak koji govori svog je gospodara za tren pretvorio u markiza od Karabasa, a seljake je za sitan novac nagovorio da kažu kralju kako je sva zemlja njegova, kao i dvorac u daljini. Čarobnicu je vješto nasamario i pretvorio je u miša, a za nagradu dobio je zanosnu mačku. Redatelj Dražen Ferenčina složio je veselu i dinamičnu priču podijelivši predstavu u dvije faze – dio isključivo igran lutkama, te drugi dio sa zamaskiranim glumcima.
U ulozi mačka u čizmama pojavljuje se Josip Mihatov.
Ulaznice po cijeni od 25 kuna može se kupiti na blagajni kazališta, četvrtkom i petkom od 10.30 do 12.30 i sat vremena prije početka predstave.