Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kuhari – promotori gastronomske baštine

02.10.2013. 22:00
Kuhari – promotori gastronomske baštine


Na projektu je sudjelovalo 18 mladih kreativnih, amaterskih kuhara iz ruralnih sredina u Sloveniji, Češkoj i Hrvatskoj. Oni su svojim kulinarskim i inovativnim sposobnostima stvorili jedan gastronomski doživljaj te valorizirali svoju kulturnu, tradicijsku i gastronomsku baštinu, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG Laura


U Biogradu na Moru uspješno je proveden projekt Gastro Rural Art kojeg je provela Lokalna akcijska grupa Laura. Riječ je o projektu iz programa Mladi na djelu – Razmjena mladih, koji se financirao od strane Europske unije, odnosno Agencije za mobilnost i programe EU u iznosu od 6.786 eura, oko 50.000 kuna.
– U projektu je sudjelovalo 18 mladih kreativnih, amaterskih kuhara iz ruralnih sredina u Sloveniji, Češkoj i Hrvatskoj. Oni su svojim kulinarskim i inovativnim sposobnostima stvorili jedan gastronomski doživljaj te valorizirali svoju kulturnu, tradicijsku i gastronomsku baštinu, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG Laura, dodajući kako su s mladim kuharima bili i njihovi voditelji.
Većina aktivnosti se provodila u Srednjoj školi Biograd na Moru. Tijekom osmodnevne razmjene mladi su održali prezentacije o svojoj kulturi, tradicionalnim jelovnicima te upoznali znamenitosti, kulturnu baštinu i tradiciju grada Biograda na Moru te zajedno s biogradskim mentorima Marinom Banovićem i Jakovom Vulinom sudjelovali u raznim aktivnostima i kulinarskim radionicama.