Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tijelo pronašla dvojica najboljih prijatelja nesretnog ribara

Autor: Marija Knežević

02.11.2008. 23:00
Tijelo pronašla dvojica najboljih prijatelja nesretnog ribara


Nikola Zurak i Ante Pevalović, uz pripadnike HRM-a, policajce i ronioce PU zadarske, neprekidno su bili na moru od dojave o nestanku Zorana Ćiraka i nisu odustajali bez obzira na vremenske prilike. Tijelo je pronađeno na dubini od oko 2,5 metra i 50-ak metara dalje od plaže Tunjerica
Nakon pet dana intenzivne potrage, jučer u 9.50 sati, pronađeno je, nažalost, mrtvo tijelo 48-godišnjeg Zorana Ćiraka iz Posedarja čiji je nestanak policiji prijavio njegov brat Ratko, prošle srijede ujutro.
Što je najgore i najbolnije od svega, nesretnog ribara pronašli su upravo njegovi prijatelji od djetinjstva, Nikola Zurak i Ante Pevalović.
Njih su dvojica u potrazi za Ćirakom gotovo neprekidno bili na moru od dojave o njegovu nestanku i nisu odustajali bez obzira na to kakvo je bilo vrijeme.
Pevalović, inače ronilac, istaknuo je kako je potraga upravo zbog jakog juga bila iznimno teška. Kad je vjetar “okrenuo” i zapuhala bura, potraga je ubrzo bila okončana.
– Čim smo pronašli gumenjak, po stanju u kojem je bio znali smo da se dogodila nesreća. “Penta” je bila u položaju koji je ukazivao na to da je prije nasukavanja bio u vožnji. Kasnije smo pronašli i kapu. U ovih pet dana nismo spavali – kaže Pevalović, dok je Zurak dodao kako su se sa Zoranom Ćirakom znali cijeli život te da su bili suborci, prijatelji i daljnji rođaci.
– Toga dana bili smo u kafiću i govorio nam je kako će gumenjakom otići na lignje. Uvjeravali smo ga da ne ide jer je jugo prejako. No, nije odustajao. Pojasnio nam je kako jednostavno želi ići jer mu treba malo odmora uz ribolov.
No, bio sam uvjeren da će se ipak predomisliti i odustati. Da je unatoč svemu otišao “na ribe”, povjerovao sam tek kad sam shvatio da mu nema gumenjaka – rekao nam je jučer Zurak, vidno iscrpljen od petodnevne potrage i beskrajno tužan zbog smrti prijatelja, dodajući kako se zahvaljuje Hrvatskoj ratnoj mornarici, policajcima i roniocima s kojima su surađivali i zajedno tragali.
Ćirakovo beživotno tijelo izvukao je ronilac Interventnog odjela PU zadarske s dva i pol metra dubine i oko 50 metara dalje od plaže Tunjerica u Posedarju, nedaleko od Zadra.
Ćirak je, podsjećamo, gumenjakom isplovio na lignje u utorak navečer, nešto prije 19 sati, a u srijedu ujutro brat Ratko prijavio je policiji njegov nestanak.
Zoran Ćirak nije bio oženjen i živio je s roditeljima u obiteljskoj kući.
Dežurni istražni sudac Županijskog suda u Zadru Vladimir Mikolčević zatražio je obdukciju tijela kako bi se nedvojbeno utvrdio uzrok smrti, a obdukcija bi se trebala obaviti tijekom današnjeg dana na Odjelu patologije zadarske Opće bolnice.