Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vukelić za ubojstvo Ivice Šestana osuđen na 12 godina zatvora

Autor: Minja Gugić

02.11.2008. 23:00
Vukelić za ubojstvo Ivice Šestana osuđen na 12 godina zatvora


Suđenje je od početka bilo zavoreno za javnost zbog psihičkog stanja optuženog Gorana Vukelića koji nije mogao izdržati povećalo javnosti. Pravomoćnost presude osuđeni će čekati u pritvoru zadarskog Istražnog centra
Osam godina nakon svirepog ubojstva 36-godišnjeg poštara iz Zemunika Ivice Šestana, njegov ubojica Goran Vukelić (37) nepravomoćno je na Županijskom sudu u Zadru osuđen na 12 godina zatvora, a nakon izrečene presude, tijekom suđenja zatvorenog za javnost, Vukelić je pritvoren do pravomoćnosti presude.
Punih osam godina od ubojstva nesretnog poštara, podsjećamo, prva glavna rasprava održana je 18. rujna prošle godine, no ona je ubrzo odgođena zbog psihičkog stanja optuženog Vukelića koji se od izlaska iz pritvora u travnju 2000. godine nalazio na psihijatrijskom liječenju u bolnicama na otoku Rabu i Vrapču, ali i vještačenja koje je prema mišljenju sudskog vijeća još trebalo provesti.
Dodatna vještačenja trajala su nekoliko mjeseci jer su se čekala mišljenja vještaka balističke struke i sudskog medicinara dr. Josipa Škavića, a kada su bila obavljena, dostavljena su Županijskom sudu u Zadru, odnosno sucu Borisu Radmanu koji je preuzeo “spis Vukelić”.
Osim vještačenja, jedan od razloga odgađanja rasprava bilo je i psihičko stanje Gorana Vukelića koji je, prema riječima njegova odvjetnika Olega Mislava Pere, dodatno pogoršano time što je “u novinama pročitao članak o sebi”.
– Kada je čuo da se o njemu pisalo u novinama, pao je u depresiju, pa bi se njegovo stanje moglo pogoršati. Od kada je izliječen od shizofrenije, nije padao u depresiju do dana kada je u novinama vidio članak o sebi – naglasio je tada Vukelićev odvjetnik Pera.
Nakon toga je sudsko vijeće odlučilo da se o psihičkom stanju optuženog Vukelića ipak trebaju izjasniti stručnjaci.
Dr. sc. Klementina Ružić kao psihijatrica i psihologinja Zrinka Rička Žaukar na toj su raspravi, potom, Vukelića neposredno izvještačile i zaključile da je on raspravno sposoban te da nema znakova depresije. Pojasnile su da je Vukelić spreman surađivati u sudskom postupku, ali su podržale zahtjev njegova odvjetnika za izuzećem javnosti.
– Okrivljeni je od dana inkriminacije institucionaliziran i izdvojen iz društvene sredine, a posljednjih godina je u psihijatrijskim ustanovama zatvorenog tipa u kojima su kontakti s vanjskim svijetom onemogućeni. Stoga smatramo da je za njega svaki izlazak u javnost, u ovom slučaju u sudnicu dovoljno stresan i traumatičan, pa ga nije potrebno dodatno izlagati stresu kao što su napisi u medijima – zaključile su vještakinje, nakon čega je sudac Radman zamolio novinare da iziđu i daljnji tijek suđenja zatvorio za javnost.
Ivica Šestan, poštar iz Zemunika, ubijen je 21. ožujka 2000. godine oko 8.30 sati nakon što ga je Vukelić presreo na šumskom puteljku kojim je svakodnevno prolazio svojim mopedom. Zaprijetio mu je puškom i zatražio novac, a kad ga je Šestan pokušao uvjeriti da novca nema, Vukelić ga je vezao lisicama, odvukao u šumu, upucao puškom i ispalio mu još dva hica iz pištolja u glavu.
Najšokantnije u cijeloj tragediji jest što su se Šestan i Vukelić dobro poznavali i čak bili kućni prijatelji, a Vukelić ga je presreo misleći da nosi mirovine jer je navodno upao u dugove iz kojih se nije znao izvući.