Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Koracima nade ostvaren san prognanika

02.11.2010. 23:00
Koracima nade ostvaren san prognanika


Bilo je to jako teško razdoblje i imali smo puno drugačije probleme od današnjih. Imala sam potrebu to napisati u obliku poezije, a u progonstvu nisam imala neke uvjete pa sam pjesme pisala po komadićima papira ili škartoca, ispričala je Anka Birkić, autorica zbirke pjesama “San prognanika”
U Knjižnici i čitaonici Novigrad gostovale su članice udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar. Tom prilikom je održana promocija zbirke domoljubnih pjesama autorice Anke Birkić “San prognanika” i projekcija filma “Koracima nade 3”.
Okupljene je prvo pozdravila Jagoda Ivčić, ravnateljica knjižnice.
Iskustvo progonstva
– Jako nam je drago da u Knjižnici i čitaonici Novigrad ugošćujemo članice udruge Žene u Domovinskom ratu, udruge koja je osnovana prije četiri godine i od tad neprestano radi na promicanju i čuvanju od zaborava doprinosa žena u Domovinskom ratu. Članice sudjeluju i ostvaruju brojne aktivnosti i projekte, poput tradicionalnog molitvenog hodanja “Koracima nade u istinu”, zatim obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba, Svjetskog dan izbjeglica, Majčina dana i to u mjestima koja su najviše pogođena ratom. Uz to, snimile su tri dokumentarna filma kako bi od zaborava sačuvale fragmente naše suvremene i bolne povijesti čiji smo svjedoci i žrtve, kazala je Ivčić.
Brojne mještane okupljene na ovom događaju pozdravila je i Ivana Haberle, predsjednica udruge, a nešto više o samoj autorici Anki Birkić rekla je Vesna Matešić, također članica Udruge i dobitnica priznanja Zajednice prognanika Hrvatske i njene zadarske podružnice za iskazanu posebnu ljudsku i humanu podršku u rješavanju problema hrvatskih prognanika i povratnika.
Anka Birkić, inače tajnica Udruge, prodavačica je voća i povrća na zadarskoj tržnici, a njene pjesme proizašle su iz osobnog iskustva u progonstvu tijekom rata.
Pjesme na “škartocu”
– Bilo je to jako teško razdoblje i imali smo puno drugačije probleme od današnjih. Imala sam potrebu to napisati u obliku poezije, a u progonstvu nisam imala neke uvjete pa sam pjesme pisala po komadićima papira ili “škartoca”, ispričala je Birkić te zahvalila Udruzi koja ju je bodrila i podržala u objavljivanju zbirke “San prognanika”.
Nekoliko Ankinih pjesama pročitala je Stanislava Sinovčić iz Novigrada. Još jedna mještanka, Emila Kaštela, pročitala je svoju pjesmu “Novigrad” koju je napisala 1994. godine.
Potom je uslijedila projekcija filma “Koracima nade 3”, koja je potpuno razgalila publiku, pogotovo zato što su novigradske žene u Domovinskom ratu prolazile kroz slične nedaće.
Film govori o molitvenom hodanju članica Udruge od Zelenog hrasta preko Paljuva i novigradsko-paljuškog mjesnog groblja do Pridrage. Uz to u filmu su individualna svjedočanstva žena. Jedna od njih je baka Grla Pedić iz Paljuva koja je pričala o tragičnoj pogibiji svog sina kojeg nije uspjela niti pokopati.
Pjesme i film ostavili su duboke dojmove na publiku, bilo je i suza, ali dobro je, slažu se, povremeno prisjetiti se tih vremena, ali i prenijeti svoja sjećanja na mlađe generacije.