Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Predstavljajući se lažnim invalidom uhvaćena u prosjačenju kod groblja

Autor: Minja Gugić

02.11.2012. 23:00
Predstavljajući se lažnim invalidom uhvaćena u prosjačenju kod groblja

Foto: Zvonko KUCELIN



Riječ je o 26-godišnjakinji iz okolice Zagreba. Kad su joj policajci prišli i legitimirali je, znala je da je sav njezin “trud i rad” pao u vodu. Policajci su joj zaplijenili “utržak” od gotovo tisuću kuna, a morat će platiti i 300-tinjak kuna prekršajne kazne


Sjedila je u invalidskim kolicima kod zadarskog Gradskog groblja na blagdan Svih svetih oko podne i prosjačila izazivajući sućut, a i dan je sam po sebi bio takav. Tužan. Uspijevala je, jer se njezina “škrabica” s novcem počela poprilično brzo puniti. No, nije uspjela zavarati zadarske policajce jer im je poznata od ranije. Ona je, naime, do sada više puta prekršajno prijavljivana zbog lažnog invaliditeta i prosjačenja. Iako nije osoba s invaliditetom, prosila je sjedeći u invalidskim kolicima.
Trg i most “omiljeni”
Riječ je o 26-godišnjakinji iz okolice Zagreba. Kad su joj policajci prišli i legitimirali je, znala je da je sav njezin “trud i rad” pao u vodu. Policajci su joj zaplijenili “utržak” od gotovo tisuću kuna, a morat će platiti i 300-tinjak kuna prekršajne kazne.
Osim nje uhvaćeni su na istom mjestu i u isto vrijeme i njezin sedam godina stariji “kolega”, beskućnik iz Zadra te 19-godišnjakinja, također iz okolice Zagreba.
Nakon što su ih policajci legitimirali privedeni su u službene prostorije policije, a nakon toga su uz optužni prijedlog privedeni i dežurnom prekršajnom sucu Prekršajnog suda u Zadru.
Oni se nerijetko mogu vidjeti na svim frekventnijim zadarskim ulicama i trgovima. Omiljeno im je mjesto upravo Narodni trg i gradski most te sva ona mjesta gdje je velika gužva i kretanje ljudi.
Sve više “gluhonijemih” s papirićima
Ljeti su im omiljena mjesta štekati zadarskih kafića. Prosjače djeca, ali je posljednjih godina sve više i mladih žena koje s papirićem u ruci na kojem piše da su gluhonijeme i da im treba pomoć, obilaze stolove i prosjače.
Glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan jučer je pojasnio kako zapravo prosjačenja i skitnji na zadarskom području statistički nema puno. Brojke govore kako su tijekom prošle godine zbog prosjačenja prekršajno prijavljene četiri, a zbog skitnje tri osobe. Od početka ove godine do danas ekipa s Gradskog groblja za sada je bila jedina koja je uhvaćena u prosjačenju.