Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarski list slavi 18 godina

Autor: Luka Perić

02.11.2012. 23:00
Zadarski list slavi 18 godina


Slika “Krik” Edvarda Muncha u svibnju je prodana za rekordnih 120 milijuna dolara. U istom mjesecu izgrađen je najveća samostojeća zgrada na svijetu, Tokyo Skytree (634 metra). CERN je izvijestio o dokazu postojanja čestice poznate kao Higgsov bozon. Održane su Olimpijske igre u Londonu na kojima je Hrvatska uzela dosad najveći broj medalja, a NASA je na površinu Marsa spustila rover Curiosity. Austrijanac Felix Baumgartner skočio je s 39 kilometara visine i probio zvučni zid.
No godinu, naravno, ne pamtite po tome. Grčka je prije potonuća povukla kredit od 130 milijardi eura, eurozona je pala a Hrvatska i nerazvijeni jugoistok kolabrirali. Plaće su smanjene u većini profesija, PDV je povećan na 25 posto, struja je skuplja (oko) 20 posto, Zadar je uveo prirez, učitelji su ostali bez kolektivnih ugovora a na zadarskom Zavodu pribilježilo se blizu 10.000 nezaposlenih, iako ih neslužbeno ima i više. Umrli su Kiro Gligorov, Miljan Miljanić, Whitney Houston, Neil Armstrong, Sylvia Kristel… Uragan Sandy ubio je barem 127 ljudi, a najgore tek slijedi – smak svijeta kojeg Maje predviđaju za 21. prosinca.
Bio je to sažetak 2012., godine u kojoj je gašenje tiskanog izdanja Encyclopaedie Britannice, nakon 244 godine izlaženja, najavilo sumrak izdavaštva. Tiskati se prestao i Newsweek, američki tjednik s 80-godišnjom tradicijom. U Hrvatskoj je prvi pokleknuo Vjesnik, koji je propao nakon 71 godine izlaženja, a nedugo zatim ugašen je i portal kojeg su novinari po inerciji održavali. Ugasio se i dnevnik Vox Glas Zadra, u srpnju je nestao Nacional, a u kolovozu tjednik Večernjeg lista – Forum. Slobodna Dalmacija ugasila je dopisništva u svim gradovima osim Zadru, do daljnjega.
Preživjeli su samo – najbolji i najotporniji. Zadarski list danas je, na svoj 18. rođendan, izišao 4403. put. Iako je kao i svi drugi suočen s mnogo problema, uspio je uz enorman trud zaposlenika i nove ideje, čak i uz mnogo manje novca ostati prepoznatljiv simbol ovoga kraja. Dok su se drugi bavili sukobom vlasti i oporbe, obavještajnim aferama i “visokim temama”, mi smo dali najekskluzivnije informacije čitateljima ovog grada i županije – rođene, vjenčanje, prvi dan nastave u školama i vrtićima, poplave zbog kiše i plime, najveće ulove, uspjehe zadarskih učenika i poduzetnika, informacije o životu gradova i sela u Zadarskoj županiji. Zbog toga nas nema na popisu onih koji su nestali u krizi. Uspjeli smo održati interes najvjernijih čitatelja, koji će i u ovakvom vremenu izdvojiti danas nemalih sedam kuna kako bi držali ove novine u ruci. A dogodine… O tome ćemo pisati na istom mjestu 3. studenog 2013.
glavni urednik, Luka PERIĆ