Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Cjepivo je najbolja obrana od gripe

02.11.2016. 23:00
Cjepivo je najbolja obrana od gripe


U cijeloj Hrvatskoj jučer je započelo cijepljenje protiv gripe. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ovoj godini osigurao je 280 tisuća doza cjepiva, od čega je 10 tisuća doza namijenjeno Zadarskoj županiji. Ovogodišnje cjepivo, s obzirom na procjene Svjetske zdravstvene organizacije, sadrži sojeve virusa A-H1N1 i H3N2 i virusa B, slično je kao i ono prošlogodišnje.
Kao i prethodnih, i ove je godine cjepivo besplatno za kronične bolesnike, osobe starije od 65 godina zbog smanjenja rizika kod pojave komplikacija te zdravstvene djelatnike i osobe koje rade u domovima za starije osobe u cilju smanjenja rizika od prenošenja gripe na ostale.
Za razliku od prijašnjih godina, lani je zabilježena dobra procjepljenost. Najveći odaziv na cijepljenje prošle je godine zabilježen u Zadru, Zagrebačkoj županiji i Splitu, a u Zadarskoj županiji zbog toga su morali dodatno naručiti 200 doza cjepiva.
Budući da gripa nije nimalo bezazlena bolest i može izazavati brojne komplikacije, liječnici apeliraju kako je cijepljenje najbolji oblik prevencije, a cjepivo je sigurno jer ne sadrži žive viruse.
Najveća procijepljenost je među osobama starijim od 65 godina pa upravo oni i najrjeđe obolijevaju od gripe.
Nije nemoguće, da se osoba, unatoč primljenom cjepivu zarazi gripom, samo što će tada imati puno blaže simptome u odnosu na onog tko cjepivo nije primio.
Podsjetimo, gripa se vrlo lako može zamijeniti običnom prehladom jer su početni simptomi jako slični, a ukoliko se ne preleži, može odvesti do ozbiljnih komplikacija, razvoja bronhitisa i upale pluća. Također, ukoliko oboljela osoba ima povišenu temperaturu četiri do pet dana nakon pojave bolesti, sugerira se da se obrati svom liječniku.
Prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno 80 tisuća prijavljenih oboljelih od gripe.
Početak sezone gripe očekuje se u prosincu, a obično traje do ožujka.