Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Forum žena i plesne udruge predložili Nives Šimatović Predovan

02.11.2016. 23:00
Forum žena i plesne udruge predložili Nives Šimatović Predovan


Zadarski Forum žena zajedno sa šest udruga koje aktivno sudjeluju u kulturnom životu Zadra na području plesa i scenske umjetnosti, predložio je da se Nagrada Grada Zadra za životno djelo postumno dodijeli Nives Šimatović Predovan.
Nives Šimatović Predovan, koreografkinja, pedagoginja, nastavnica u glazbenoj školi Blagoje Bersa, preminula je 6. studenog 2003. godine. Zajedno sa Sanjom Petrovski osnovala je Zadarski plesni ansambl, prvi i jedini takav u Dalmaciji.
– Nošena ljubavlju prema plesu, gradu Zadru i odgoju mladih generacija, nije prestala plesati niti u najtežim trenutcima kada je u granatiranju Zadra teško oštećena Glazbena škola Blagoje Bersa u kojoj je radila. Dugogodišnji impresivan pedagoški rad ostavio je neizbrisiv trag na međunarodnom plesnom podiju. Umjetnički rukopis Nives Šimatović Predovan i danas živi kroz brojne plesne udruge i mlade koji dokazuju njeno načelo da ples mora biti dostupan svima, ističe se u priopćenju predsjednice Foruma žena Tatijane Petrić.
Inicijativu su podržali Zadarski plesni ansambl, plesne udruge Gesta i Nimeta, baletna udruga Pirueta, amaterska kazališna udruga Zalet i Teatro VeRRdi, udruge koje su svaka na svoj način umjetnička ostavština Nives Šimatović Predovan.
– Nagrada Grada Zadra za životno djelo dodjeljuje se već 25 godina i do sada su je dobili 34 muškarca, udruge ili institucije koje su svojim djelovanjem zadužile Zadar i doprinijele njegovom gospodarskom, socijalnom i kulturnom razvitku. Ako Odbor za dodjelu javnih priznanja odluči nagradu za životno djelo dodijeliti Nives Šimatović Predovan bit će to prvi put da je laureat žena. Mišljenja smo kako Nives Šimatović Predovan svojim umjetničkim životom i profesionalnim djelovanjem zaslužuje Nagradu Grada Zadra za životno djelo, piše u priopćenju.