Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Otvorena prva besplatna mala knjižnica

02.11.2016. 23:00
Otvorena prva besplatna mala knjižnica


Ulaz u zgradu Sveučilišta u Zadru na Novom kampusu od jučer krasi jedan “pitoreskni” drveni ormarić. U njemu se nalaze uredno posložene knjige, uz poneki info letak.
Radi se o prvoj sveučilišnoj besplatnoj maloj knjižnici koju od jučer može koristiti svatko željan čitanja. Naime, ona nije ograničena samo na studentsku populaciju, pojasnila je Jelena Šatalić Krstić, potpredsjednica kluba Ex libris, zaslužnog za pokretanje ovog projekta.
– Projekt besplatne male knjižnice nije namijenjen samo studentima, već cijeloj zainteresiranoj javnosti. Cilj je poticanje čitanja i razmjena knjiga. Svi građani su pozvani da koriste našu knjižnicu i da donose knjige, uzimaju ih, odnosno razmjenjuju i knjige i znanje, pojasnila je potpredsjednica kluba Ex libris, koja je jučer projekt male knjižnice predstavila zajedno u društvu predsjednice kluba Lucije Žilić.
Knjižnica će biti dostupna tijekom radnog vremena Sveučilišta, dok će se preko vikenda i tijekom noći sklanjati u prostor zgrade na Novom kampusu kako bi se izbjegla oštećenja.
– Sada se u njoj može pronaći beletristika, budući da su knjige namijenjene uglavnom čitanju iz zabave, no ograničenja nema, kazala je Šatalić Krstić.
Ovo je inače prva ovakva knjižnica na Sveučilištu u Zadru, iako ne jedino u Zadru. U budućnosti, ukoliko bude interesa, projekt će se proširivati.
Projekt “Knjiga na faksu: besplatna mala knjižnica” pokrenuo je Klub studenata informacijskih znanosti Ex libris, a financirao ga je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru. Projekt se realizirao u suradnji sa Strukovnom školom Vice Vlatkovića i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru. Učenici Strukovne škole stolarskog smjera izradili su drvenu kućicu, a učenice ŠPUD-a usmjerenja slikarski dizajn, oslikale su kućicu. Prikupljene knjige donirali su profesori Odjela za informacijske znanosti. Besplatna mala knjižnica bit će postavljena ispred zgrade Sveučilišta na Novom kampusu.
Besplatna mala knjižnica je projekt nastao prema svjetski poznatim projektima Little Free Library i BookCrossing. Ideja projekta je postavljanje drvenih kućica s knjigama na javno dostupnim mjestima s ciljem poticanja čitanja, razmjene knjiga i poticanja suradnje među institucijama. Besplatna mala knjižnica funkcionira prema pravilu “uzmi knjigu, pročitaj, vrati ili donesi svoju u zamjenu”.