Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Revizija: Nema nezakonitosti u poslovanju Nasada

02.11.2016. 23:00
Revizija: Nema nezakonitosti u poslovanju Nasada


Predstavnici gradskog Ureda za reviziju jučer su održali sastanak s direktorom komunalne tvrtke Nasadi, Lenkom Ugrinićem, nakon obavljene kontrole poslovanja ove tvrtke zbog optužbi o navodnim malverzacijama pri kupnji grobnice. S obzirom da revizija nije utvrdila nikakvu kaznenu odgovornost ni zloporabu položaja direktora Ugrinića, sastanak su održali radi utvrđivanja dodatnih detalja kupnje grobnica, kako ne bi dolazilo do nesporazuma zbog kakvih je javnost u ovom slučaju zaključila da je direktor neovlašteno kupio grobnicu.
Zadarska se javnost, naime, već više mjeseci bavi pričom o Ugrinićevoj kupnji grobnice koju je, prema optužbama vijećnika SDP-a, nabavio po bagatelnoj cijeni u najatraktivnijem dijelu Gradskog groblja, takozvanim kaskadama, čije su grobnice skuplje jer se nalaze u zaštićenom dijelu. O onome što je doista utvrdila revizija i kako to izgleda u brojkama, Ugrinić je nakon sastanka s revizorom rekao za naš list.
U nalazu revizije navodi se da je do 30. rujna ove godine po smrtnim slučajevima i pisanim zamolbama građana prodano ukupno 218 grobnica, te je za prodaju ostalo njih još 84. Tvrtka je pritom uvijek vodila računa o broju raspoloživih grobnica kako bi se kapacitetima mogla namiriti potražnja, posebice kako bi se na raspolaganju uvijek imao dovoljan broj grobnica za iznenadne smrtne slučajeve u obiteljima koje nemaju grobnicu, navodi revizor.
Ugrinić tako iznosi redoslijed događaja iz kojega je evidentno, a nalazom revizije i potvrđeno, kako je sve obavio po zakonu:
– Još 19. prosinca 2014. godine podnio sam molbu za kupnju grobnice koju još uvijek nemam. Na red za kupnju došao sam 31. svibnja ove godine, točno po redoslijedu i uvjetima kakvi vrijede i za sve ostale građane. Ukupna cijena grobnice bila je 55.000 kuna, a ne 30.000 kako su neki pisali, te grobnica ima običnu ravnu ploču, a ne nikakve kaskade i arkade kako se, također lažno, pisalo, kaže Ugrinić, dodajući kako konačno može odahnuti nakon što je revizija potvrdila ono što je on sve vrijeme govorio, demantirajući optužbe nekih gradskih vijećnika.
– Iz svih ovih podataka je jasno da nisam napravio ništa mimo zakona, niti posegnuo za bilo kojom nepravilnosti kako bih kupio grobnicu. Dapače, čekao sam red na kupnju kao i svi ostali građani. Možda neki ljudi smatraju kako ja ne bih smio kupiti grobnicu samo zato što sam direktor Nasada, ali pretpostavljam da imam sva prava kao i ostali građani, tim više što mi nije palo na pamet kupiti je prije nego li sam to zatražio pismenim putem i stao na listu čekanja, kao i svi ostali. Revizija je utvrdila da je sve obavljeno u skladu sa zakonom i odlukama Gradskog vijeća, te da je to ustaljena praksa kakva se već 15 godina provodi i na gradskim grobljima Zagreba i Rijeke, što je revizija pomno ispitala. Na ovom sastanku stoga smo samo razradili neke preporuke revizije oko procedure kupnje grobnica, a koje mi praktički već provodimo, pojašnjava direktor Nasada.