Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rok za pobjedu na gostovanju

Autor: Viktor Bogut

02.12.2009. 23:00
Rok za pobjedu na gostovanju


Ovo je bila jedna od onih bitaka koje su dobivene na svim poljima. Iako je domaćin imao fantastičan šut za tri poena, to im nije pomoglo. Litavci su poznati po tome i po pick&roll igri. I jedno i drugo Zadrani su dobro zaustavili


Ne nije prvi “april”. Niti se netko našalio s vama kada ste možda u utorak na teletekstu ili na internetu vidjeli rezultat utakmice Šiauliai – Zadar. Igrači Zmage Sagadina zaista su učinili ono što se činilo nemogućim. Ostvarili su pobjedu u gostima. I to u nekoj Šiauliai areni, pred pet tisuća gledatelja (iako nam se činilo da dvorana baš i ne može ih primiti pet) i to protiv solidnih Litvanaca i to kada su domaći pogodili deset od 16 trica.
Ne opet
“Ajme ne opet”, pomislili smo u dva navrata. Prvo kada su domaći u roku od neke dvije minute Zadrovih +9 na poluvremenu (43:52) pretvorili u vodstvo (53:52) te 36 sekundi prije kraja kada se istopilo Zadrovih 13 na samo dva razlike (89:91). No, ne bi bilo zasluženo da su Litavci to dobili. Zadar je bio bolji, motiviraniji i tijekom cijele utakmice je dominirao. Stvar je riješio najiskusniji. Tomislav Ružić se nije pretjerano isticao tijekom utakmice. Išlo je druge. Ali kad je stalo, kad su ruke počele drhtati, uzeo je šut s poludistance i hladne glave pogodio.
Jasno je bilo da bi Zadar mogao odigrati dobru utakmicu već nakon nekoliko minuta. Rok Stipčević je pogodio tri trice zaredom i nagovijestio da bi to mogla biti njegova večer. A kada igra Rok tada igra i Zadar. Tako to i obično biva s “playevima”. Kad vuku vuku. A Rok je vukao i za sobom povukao vanjske kolege, pogotovo Micaha Downsa i Damira Rančića. Rančić je dobio priliku istorpedirati domaćine. I to bez previše muke. Ovaj put nije trebao šutirati preko ruke nakon izlaska iz bloka. Kao da su ga domaći igrači malo podcijenili. To ih je koštalo. S druge strane Downs je imao širi repertoar korisnih akcija. Svojom energijom kreirao je prvi bijeg Zadrana. Išlo ga je. Skakao je (pogotovo u napadu), probijao, krao, zabijao. Dobio je i više minuta u komadu. Dobio bi i još više da nije relativno rano zaradio tri, a kasnije i četiri osobne.
Dobivena bitka
Ovo je bila jedna od onih bitaka koje su dobivene na svim poljima. Iako je domaćin imao fantastičan šut za tri poena, to im nije pomoglo. Litavci su poznati po tome. Po tome i pick&roll igri. I jedno i drugo su Zadrani dobro zaustavili. 10-16 za tricu se moglo gledati i iz perspektive da su domaći samo 16 puta šutirali za tri poena. Nakon što su im (u velikoj većini slučajeva) zaustavili pick igru i približili se vanjskim igračima, Zadrani su natjerali protivnika da nerijetko spusti loptu pod koš, a tu Litavci nisu bili dovoljno jaki (a nije tajna da Zadrani vole igrat s momčadima koji se baziraju na vanjski šut). Osim toga valja istaknuti i 13 napadačkih skokova Zadra. S tim taktika često nema puno veze, ali dovoljno govori s koliko su motiva Sagadinovi igrači ušli u ovaj susret. Zadar je s druge strane, također bio tricaški raspoložen. 14 od 29. više nego solidno. Tu je i prevagnulo. Uzalud bi bilo sve dobro u obrani da to Zadrani nisu znali iskapitalizirati. No, uspjeli su.
I još nešto. Mogao je Zadar ovo dobiti i s 15-20 razlike. Ali kada je trebalo (s)lomiti protivnika kao da je svaki igrač imao vreću od 50 kg na leđima. Nije bilo lako završiti ovu utakmicu i skinuti breme gostovanja. Iako je ova pobjeda važna jer Zadar ostavlja u igri za drugi krug, mnogo važniji je psihološki detalj. Jer u idućih mjesec-dva Zadrani imaju velik broj teških gostovanja. I tu nešto treba i dobiti, ako se misli ostati u gornjem dijelu ljestvice NLB lige.
Jedna negativna serija je završena. Istini za volju mogla je i prije. Jer je Zadar mogao dobiti i Radnički i Cibonu. Imao je igru, imao je priliku. U konačnici je to prokockao. Ovaj put nije. Valjda neće niti u subotu protiv Budućnosti.