Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Arbanasi svečanom akademijom obilježili prvih 100 godina

02.12.2010. 23:00
Arbanasi svečanom akademijom obilježili prvih 100 godina


Radi se o jednom klubu koji godinama igra i radi amaterski. Klub je to u kojem nikad nije bilo izobilja. Uvijek je bilo manjka kopački i lopti. Međutim, to je klub koji je uvijek igrao viteški i sportski, od srca i s punim žarom, čulo se sinoć na proslavi


Svečanim okupljanjem u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar večeras je obilježena 100. obljetnica igranja nogometa u Arbanasima. Rođendan je to i jednog od najstarijih nogometnih klubova u Hrvatskoj, NK Arbanasa, koji su godinu dana stariji od poznatijeg sportskog vremešnika splitskog Hajduka.
Pozdravljajući prisutne predsjednik kluba Edi Perović je rekao da je klub često u svojoj prošlosti mijenjao imena. Najprije se zvao Zmaj, od 1946. Arbanasi. Od 1956. do 1991. klub nosi ime Omladinac, a 1991. klubu se ponovno vraća staro ime NK Arbanasi.
Perović je priznao da je postojeće igralište u Stanovima vrlo dobro za rad. Osobito je poznata glasovita škola nogometa koju vodi Miško Paunović i koja okuplja 200 do 250 djece svih uzrasta.  Međutim, velika želja je svih Arbanasa da se klub vrati u svoje “misto” u uvalu Bregdeti. Pomoć u toj namjeri obećao je, darivajući umjetničkom slikom slavljenika, i predsjednik Nogometnog saveza Zadarske županije Reno Sinovčić.
Svečanosti su nazočili mnogi uglednici iz javnog i sportskog života, ministar Božidar Kalmeta, župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Zvonimir Vrančić, ali i mnogi ugledni sportaši i nogometaši iz Arbanasa i Zadra.
– Radi se o jednom klubu koji godinama igra i radi amaterski. Klub je to u kojem nikad nije bilo izobilja. Uvijek je bilo manjka kopački i lopti. Međutim, to je klub koji je uvijek igrao viteški i sportski, od srca i s punim žarom. NK Arbanasi puno znače u životu zadarskih Arbanasa. Klub je tradicija i Arbanasi i danas ne mogu prežaliti što igralište nije gdje bilo nekad. Imamo inicijativu da se pronađe parcela za igralište u okviru Arbanasa. Vjerujem da bi onda još više djece bilo uključeno jer je to najvažnije. Osobno, moja želja nije da klub igra u ovoj ili onoj ligi, nego da klub nastavi svoju tradiciju i da okuplja mladost od najmanjih godišta, pa sve do juniora i naravno da ima seniorski sastav.
Na svečanosti je prikazan film NK Arbanasi autora Bernarda Kotlara. Suautori na filmu bili su književnik Ivica Matešić Jeremija i sportski povjesničar, novinar i publicist Drago Marić.