Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Juras iz Portugala dobio već tri ponude za prijevod knjige

02.12.2010. 23:00
Juras iz Portugala dobio već  tri ponude za prijevod knjige


Kao novinar sam i prije knjige imao prilike intervjuirati ljude iz njegove blizine i kako je došla ideja o knjizi, o njoj je prvi saznao njegov menadžer. Svidio mu se dio knjige koji sam mu poslao


Steve Harris, čuveni basist grupe Iron Maiden uskoro ćr dobiti svoju prvu knjigu posvećenu njegovu liku i djelu. Ipak, autor ovog ključnog aktera jednog od najvećih metal bendova nije neki poznati svjetski kritičar, novinar ili pisac, već naš sugrađanin i vjerni obožavatelj Iron Maidena Stjepan Juras. 
Priča o Steveu Harrisu ispričana je zahvaljujući anegdotama ispunjenim sjećanjima fanova, prijatelja, suradnika i članova obitelji. Ona je topla i intrigantna, a govori o čovjeku koji je hrabro slijedio svoju viziju, poručuje njen autor Stjepan Juras.
Intervjuirao ljude iz njegove blizine
– Steve Harris je ikona ‘heavy metala’ u svijetu, no s druge strane, on nije kao Bruce Dickinson koji je na prvoj liniji i za kojeg se redovito čuje. U jednu ruku, Harris je trenutačno možda najvažnija osoba u metal glazbi u svijetu, a u drugu ruku mi fanovi jako malo znamo o njemu i otud povod za pisanjem knjige, kazuje Juras, dodajući da stvari na početku ipak nisu tekle glatko:
– Kao novinar sam i prije knjige imao prilike intervjuirati ljude iz njegove blizine i kako je došla ideja o knjizi, o njoj je prvi saznao njegov menadžer. Svidio mu se dio knjige koji sam mu poslao, no dobio sam napomenu da je Steve Harris privatna osoba, da ne želi da se o njemu piše autobiografija kao takva. Tada je uslijedila kreativna stanka od jedne godine dok nisam pronašao pravu formu koja bi im odgovarala. „Steve Harris – čovjek s vizijom” priča je ispričana kroz priče njegovih bližnjih. Knjiga nema pretenziju biti službena biografija, već jedan vrijedan dokument za fanove koji su gladni znanja o njemu. Na kraju krajeva, na stranici www.maidencroatia.com mogu se vidjeti već pozitivni osvrti obožavatelja sa službene fan stranice Irona Maidena koji su imali specijalnu mogućnost unaprijed pročitati neke dijelove knjige, pojasnio je Juras.
 Preko iste stranice može se napraviti i prednarudžba knjige.
Prva tiskana izdanja u ožujku 2011.
Iako će tekst u potpunosti biti dovršen do kraja ove godine, prva tiskana izdanja fanovima će biti upućena 11. ožujka sljedeće godine. Specijalno rođendansko izdanje tvrdo ukoričeno s CD bonusom i potpisom autora izići će dan kasnije, točno na Harrisov rođendan, a jedan primjerak pristići će i osobno poznatom basistu u ruke, kazuje Juras, dodajući da je interes za knjigom već sad velik, a fanovi se javljaju iz raznih dijelova svijeta, pa tako ne sumnja kako će prodaja, iako se cijena knjige kreće od povećih 220 do 270 kuna, ići dobro.
Knjiga inače sadrži izjave uzete u posljednje dvije godine, a konkretni rad na knjizi trajao je godinu dana:
– Osamdeset do devedeset posto knjige su izjave koje sam uzeo osobno u sklopu brojnih napravljenih intervjua. Ostatak su moji osvrti na izjave koje su dane u drugim medijima. Vjerujem da ću se i u budućnosti baviti s ovim jer ovakav oblik biografskih knjiga nije uobičajen, a otvoren je za različite anegdote i fanovi vole takav način pisanja, kazuje Juras.
Knjiga će za sada, osim na hrvatskom, biti izdana i na engleskom jeziku za čiji prijevod je zaslužan Ranko Čop. Ipak, postoji mogućnost izdavanja i na portugalskom:
– Do sada sam iz Portugala dobio tri ponude za prijevod i izdavanje, budući da Iron Maiden dio svoje turneje u trećem mjesecu ima upravo tamo, pa izdavači smatraju da bi to bio dobar komercijalan potez. Nisam se još sve konačno dogovorio s njima, no vrlo je vjerojatno da će to ići, zaključio je Juras.