Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Znanstvena knjižnica dostupna svima

02.12.2010. 23:00
Znanstvena knjižnica dostupna svima


Nova usluga za slijepe i slabovidne osobe u Znanstvenoj knjižnici krenula je 2008. godine. Nabavljeno je računalo s programom sintetiziranog govora i elektroničko povećalo za slabovidne osobe. Sada nakon 155 godina postojanja knjižnice, dostupna je osobama s poteškoćama u kretanju, rekao je Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice


U povodu Međunarodnog dana invalida u Znanstvenoj knjižnici Zadar danas je otvorena Čitaonica prilagođena osobama s invaliditetom. Projekt je to koji je započeo na inicijativu Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru još 2006. godine, a uz sredstva Grada Zadra, oko 260.000 kuna, i uz pomoć donatora završena je i opremljena. Tako sad, nakon 155 godina postojanja Znanstvene knjižnice u Zadru, njeni sadržaji su dostupni osobama s poteškoćama u kretanju.
I slijepi će čitati
Na otvorenju je bio Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice, dogradonačelnik Dražen Grgurović, gradski pročelnici Joso Nekić, Mario Pešut, Radovan Dunatov, zatim Davor Aras, predsjednik Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice, Mario Sajatovski iz Studentskog zbora, predstavnici udruga, Tomislav Marijan Bilosnić, Marija Višić – Guina te slabovidne, slijepe i osobe s invaliditetom, koje su oduševljene novom čitaonicom. Kao iznenađenje u povodu otvorenja, Znanstvena knjižnica im je darovala besplatnu članarinu za jednu godinu.
Novu prostoriju i sve prisutne je blagoslovio don Josip Lenkić, kancelar Zadarske nadbiskupije.
Grubić je na otvorenju ispričao tijek cijelog projekta.
– Inicijativa je pokrenuta još 2006. s bivšom ravnateljicom, Nevenkom Bukvić. 2008. krenula je nova usluga za slijepe i slabovidne osobe u Znanstvenoj knjižnici. Nabavljeno je računalo s programom sintetiziranog govora i elektroničko povećalo za slabovidne osobe. Zbog recesije, nažalost nismo uspjeli ostvariti još jednu uslugu za slijepe. Zapravo nam treba nekih dvadesetak tisuća kuna i uspjet ćemo i u tome. Onda će i potpuno slijepe osobe, vjerovali ili ne, zahvaljujući savršenstvu tehnologije, moći čitati, rekao je Grubić, dodajući da to nisu pusta obećanja.
Lakše studiranje
Grubić je izrazio zadovoljstvo što su sadržaji Znanstvene knjižnice sada dostupni osobama koje se otežano kreću i zaželio da ih što više koriste, u njima se pripremaju za ispite…
Okupljene je pozdravio i Mario Sajatovski, zamjenik predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru.
– Jako nam je drago što smo sudjelovali u pomoći našim kolegama i sugrađanima i nadam se da ćemo moći pomoći i ubuduće. Zadarsko Sveučilište jedno od rijetkih u kojem osobe s invaliditetom imaju pristup svim njegovim segmentima, istaknuo je Sajatovski.
Prilagođenu čitaonicu, ukrašenu djelima zadarskih slikara, službeno je otvorio Grgurović.
– Ovo je veliki dan, ne samo za Znanstvenu knjižnicu, nego za cijeli Zadar. To je još jedan u nizu projekata kojima Zadar želi postati grad bez barijera za sve njegove stanovnike, rekao je Grgurović te proglasio čitaonicu otvorenom.
Otvorenje čitaonice jako je razveselilo Marinu Buru, studenticu sociologije i anglistike.
– Ovo je veliki korak za studente s poteškoćama u kretanju. Do sad nismo mogli doći do građe potrebne za studiranje, a sad nam je sve dostupno. A i zadarsko Sveučilište je jako dobro prilagođeno, jedno od najboljih u Hrvatskoj. Ipak, ima još nekoliko predavaonica na odjelu povijesti u Domu hrvatske mladeži, koje su nam nedostupne, rekla je Marina.
Iako su im uvjeti za potrebe studiranja dobro prilagođeni, Marina kaže da su im nedostupna neka mjesta javnih okupljanja, pojedini muzeji i slično.