Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za 14,8 kilometara 20kv kabela 8,3 milijuna kuna

02.12.2011. 23:00
Za 14,8 kilometara 20kv kabela 8,3 milijuna kuna


Na području bivše općine Biograd uskoro praktički više i neće biti mraka, a zbog grijanja, hlađenja, korištenja električnih aparata i rasvjete najvjerojatnije više nikad i neće nestajati struje, odnosno električne energije. HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., DP Elektra Zadar, trenutno je na ovom području u projektima vrijednim 6,850.000 kuna bez PDV-a, odnosno 8,3 milijuna kuna s PDV-om  
–   U cilju poboljšanja loše energetske situacije na mreži 10kV ali i zbog povećane potrošnje električne energije na području Sv. Filip i Jakova, Turanja, Sv. Petara i otoka Pašmana u tijeku su radovi na polaganju tri nove podzemne i jedne podmorske kabelske 10(20)kV veze sa izravnim spojem u postojeću  trafostanicu TS 11710(20)kV Biograd, objašnjava Tomislav Dražić, direktor zadarske Elektre.
Pašmanski kanal od Biograda na Moru do Tkona jučer i prekjučer je vrvio od brodova, glisera, trajekta, dizalica, ronilaca. Elektromontažne radove u vrijednosti 3,350.000 kuna bez PDV-a izvodi splitska tvrtka Brodomerkur d.o.o.
–  Dužina pomorske dionice kabelske trase KB 20 kV od Biograda do Tkona je 2.400 metara, navodi Dražić koji je sa suradnicima s kopna i s broda nadgledao radove na polaganju pomorskog kabela. Osim Dražića postavljanje podmorskog kabela nadzirao je i njegov savjetnik Branko Burčul, nadzorni inženjer Ivan Balić te Mate Mijić iz Elektrodalmacije i drugi.
Kopneni spoj od TS Biograd do spoja na novi pomorski kabel na biogradskoj obali dug je 100 metara, dok kopneni spoj na novi podmorski kabel na otoku Pašmanu do TS Tkon 2 iznosi 290 metara. Ukupna dužina kabelske trase od trafostanice u Biogradu do trafostanice Tkon 2 na otoku Pašmanu iznosi 2.880 metara.
– Cilj zahvata je povećanje pouzdanosti napajanje otoka Pašmana i zamjena postojećeg dotrajalog 10kV kabela nedovoljnog presjeka novim 20 kV kabelom. Podmorska dionica počinje u Biogradu na Moru a završava u Tkonu na otoku Pašmanu, jugoistočno od rta Studenac, govori Dražić.
Zbog kvalitetnog napajanja otoka Pašmana zadarska Elektra je prije nepunih godinu dana uložila oko tri milijuna kuna i postavila podmorski kabel KB 20 kV Turanj – Babac – Pašman. Dužina položenog podmorskog kabela je 1.700 metra, a kopnene dionice 1.200 metara. Bio je to veliki događaj, na otočić Babac nasuprot Turnja, jedan od posljednjih otoka zadarskog arhipelaga koji do tada uopće nije imao struju, položen je električni kabel.
– Postavljanje još jednog novog podmorskog kabela je rezultat znatno povećane potrošnje električne energije na otoku Pašmanu. Za ilustraciju, u posljednjih nekoliko godina, točnije od 2003., ukupna instalirana snaga otoka Pašmana povećala se za čak 250 posto te je dosegnula preko 11 MVA, istaknuo je Dražić.
U tijeku su radovi i na polaganju 20kV kabela uz trasu Jadranske magistrale od Biograda na Moru u pravcu Zadra, od TS Biograd do TS Sv. Petar Istok, u dužini od 14.8 kilometara.
– Dužina k20kV kabela od  trafostanice TS Biograd do TS Turanj 4 i spoja na podmorski kabel za otok Pašman u Turnju iznosi 4.600 metara. Također u  dužini 4.500 metara se postavlja podzemni kabel 20kV od TS Biograd do Sv. Filip i Jakova i Turnja, odnosno do TS Turanj 4. Istovremeno se postavlja i podzemni 20kv kabel od Biograda o trafostanice TS Sv. Petar Istok, dužine 5.800 metara, tehnički je precizan Dražić.
Vrijednost radova je 3,5 milijuna kuna bez PDV-a. Na dijelu Jadranske magistrale gdje se izvode radovi promet je reguliran putem semaforske signalizacije, naizmjenično. Građevinski radovi iz pravca Biograda približavaju se prvim filipjanskim kućam
– Elektra Zadar na svom distributivnom području opskrbljuje električnom energijom kupce na približno 117.000 mjernih mjesta na različitim naponskim razinama i kategorijama potrošnje, ističe Dražić.