Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bašićeva varijacija na temu Morskih orgulja oduševila Kineze

Autor: Siniša Klarica

02.12.2012. 23:00
Bašićeva varijacija na temu Morskih orgulja oduševila Kineze


Uranjanjem cijevi svirala u jezersku vodu, kroz otvore ostavljene u podu, posjetitelji proizvode karakteristične zvukove, od kojih mnogi asociraju na glasanje močvarne faune


Na poziv Kineske akademije za umjetnost, Nacionalnog parka Xixi Wetland i grada Hangzhoua Nikola Bašić izlagao je na ovogodišnjem trijenalnom festivalu u Hangzhou. Bašić je pozvan kao jedan od inozemnih autora, čije su urbane instalacije na zadarskoj rivi dobro poznate i svjetskim i kineskim umjetnicima koji se bave oblikovanjem javnih prostora.
Poziv iz Kine uslijedio je ubrzo nakon što je ovaj u svjetskim razmjerima poznati arhitekt iz Zadra sa sličnom interaktivnom instalacijom pobijedio na natječaju Ministarstva vanjskih i europskih poslova za nastup Republike Hrvatske na svjetskoj izložbi u Koreji – Yeosu 2012 god. koja je bila posvećena moru, a od nastupa se odustalo zbog nedostatka sredstava.
– Umjetnička instalacija sadrži 25 svirala, izvedenih od inoks cijevi, koje su ugrađene u pod jednog od niza postojećih drvenih paviljona u Xixi parku. Uranjanjem cijevi svirala u jezersku vodu, kroz otvore ostavljene u podu, posjetitelji proizvode karakteristične zvukove, od kojih mnogi asociraju na glasanje močvarne faune. Svaka svirala ima artikulirani ton, a cijela instalacija registar od dvije oktave, uključujući i međutonove. S malo vježbe, moguće je izvesti prepoznatljive melodije, rekao nam je Nikola Bašić.
Svirale su proizvedene u čuvenom hrvatskom orguljarskom ateljeu Heferer iz Zagreba. Izvedbeni projekti izrađeni su u zadarskom projektnom uredu Marinaprojekt d.o.o, a demo-kompoziciju za ovaj nesvakidašnji instrument skladao je poznati hrvatski kompozitor prof. Berislav Šipuš.
Inače, nacionalni park Xixi Wetland predstavlja dio Westlake područja grada Hangzhoua, s atributima svjetske kulturne i prirodne baštine pod zaštitom Unescoa. Hangzhou je povijesni grad i kineska perjanica kulture, umjetnosti i znanosti. Upravo zbog toga on je istodobno i najpoznatije kinesko kulturno turističko odredište.
Sagledavajući kompleksnost i multidisciplinarnost Bašićevog projekta može se s pravom konstatirati da se uistinu radi o jedinstvenom i rijetkom hrvatskom kulturnom izvoznom proizvodu, svojevrsnom ehu zadarske urbane instalacije nadaleko poznatih Morskih orgulja.