Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Državljanin BiH optužen za silovanje, trgovanje ljudima i iznudu

02.12.2013. 23:00
Državljanin BiH  optužen za silovanje,  trgovanje ljudima i  iznudu


Žena iz Visočana 38-godišnjeg državljanina BiH upoznala je na Faceboku i tamo dogovorila s njim zaposlenje u Italiji. No, on joj je oduzeo dokument i dva mjeseca ju seksualno iskorištavao, a kad ju je pustio, iznuđivao je od nje nepostojeći dug


Zbog čak tri kaznena djela Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv E. Dž. zvanog Šejtan  (38), bosanskohercegovačkog državljanina kojeg je zbog držanja u  ropstvu, silovanja i iznude prijavila 37-godišnja žena iz Visočana  kraj Zadra.
Žena je policiji ispričala da je godinu dana starijeg muškarca iz  Cazina u BiH upoznala preko internetske društvene mreže Facebook gdje joj je on ponudio posao u inozemstvu. Pristala je i po dogovoru se s njim našla u Rijeci, a potom su zajedno otputovali u talijanski grad Silandrese gdje se trebala zaposliti u obližnjoj tvornici  za preradu voća. No, kako je policiji ispričala, ubrzo je shvatila kako  od posla nema ništa. Prema njezinoj priči muškarac joj je oduzeo  dokumente i više od dva mjeseca je držao zatočenu u unajmljenom  stanu. Tamo ju je seksualno iskorištavao, a početkom kolovoza odvezao ju je u okolicu Cazina gdje ju je također seksualno iskorištavao te potom pustio. Tu, međutim, nije bio kraj njezinoj agoniji.  Žena se policajcima pojadala kako joj je Šejtan upućivao prijeteće  pozive i poruke tražeći da mu vrati novac koji joj nije ni posudio.  Nakon njezine prijave muškarac je uhićen u Ličkom Petrovom Selu,  nakon čega je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje. Saslušao ga je i  sudac istrage Županijskog suda u Zadru Boris Radman  koji mu je odredio istražni zatvor da sa slobode ne bi utjecao na  svjedoke ili pobjegao s obzirom na to da je strani državljanin.
Policija ga je prijavila zbog kaznenih djela trgovanja ljudima, silovanja i iznude, a Županijsko državno odvjetništvo nakon provedene istrage protiv njega je podiglo optužnicu za ista djela. Tijekom  sudskog postupka razjasnit će se zbog čega se žena nije pokušala  izvući iz za nju neugodne situacije dok je, primjerice, s 38-godišnjakom prelazila dvije državne granice – onu između Italije i Hrvatske, te onu između Hrvatske i BiH. Do početka sudskog postupka koji se očekuje početkom iduće godine E. Dž., koji u BiH ima zakonitu suprugu i dvoje djece, ostat će u Istražnom zatvoru u Zadru.