Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kad je pustio plin, nije znao tko je u kući

02.12.2013. 23:00
Kad je pustio plin,  nije znao  tko je u kući


U obrazloženju nepravomoćne presude sudac Boris Radman pojasnio je kako u činjeničnom opisu optužnice nedostaje bitan element za kvalifikaciju kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju, a sud ne smije mijenjati kvalifikaciju djela


Ibro Topić (55) iz Sv. Filipa i Jakova jučer je nepravomoćnom presudom oslobođen krivnje za pokušaj teškog ubojstva  bivše supruge Radojke i njezina prijatelja Darka Dimića. Sudac  Županijskog suda u Zadru naložio je da se Topića odmah po izricanju presude pusti na slobodu iz Istražnog zatvora u Zadru gdje se  nalazi još od sredine siječnja prošle godine, a oslobodio ga je i  plaćanja sudskih troškova koji su pali na račun državnog proračuna.
– Okrivljenik se oslobađa optužbe da je u ranim jutarnjim satima,  13. siječnja 2012. godine, u obiteljskoj kući u Sv. Filipu i Jakovu u  kojoj na katu žive njegova bivša supruga sa sinom Alenom i kćeri  Barbarom, spojio gumu na cijev radijatora s jedne strane te plinsku  bocu s druge i potom otvorio zatvarač te pustio plin u prostor hodnika i kupaone na katu kuće kako bi zbog ljubomore usmrtio  bivšu suprugu i njezina prijatelja – rekao je Boris Radman, sudac  Županijskog suda u Zadru pojasnivši kako u činjeničnom opisu ne  stoje ona bitna obilježja kaznenog djela koje opisuje teško ubojstvo  u pokušaju. Radman je dodao kako sam činjenični opis naveden u  optužnici  po svojoj kvalifkaciji odgovara kaznenom djelu dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili  sredstvom, a nikako pokušaju teškog ubojstva.
– Da bi bila riječ o teškom ubojstvu pa makar i u pokušaju,  počinitelj mora biti svjestan što radi te je u ovom konkretnom  slučaju morao znati da su, u trenutku kad je spojio plinsku bocu na  radijator, Radojka Topić i Darko Dimić u kući, a to ne proizlazi iz  činjeničnog opisa u ovoj optužnici – rekao je Radman te dodao kako sud ne smije mijenjati kvalifikaciju kaznenog djela pa da je stoga valjalo tužbu odbaciti i okrivljenika pustiti odmah na slobodu.