Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Arhitektonske barijere mogu prijeći, mentalne puno teže

02.12.2016. 23:00
Arhitektonske barijere mogu prijeći, mentalne puno teže


U subotu je u Zadru Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije proslavila Međunarodni dan invalida koji se diljem svijeta obilježava 3. prosinca. Članovi udruge i pojedini članovi njihovih obitelji proveli su jutro u druženju i razgovoru.
– Naša udruga jedna je od najvećih ovog tipa, a Zadar je, mišljenje je koje vlada u cijeloj Hrvatskoj, prilično dobro prilagođen životu invalida. Svi najprije govore o arhitektonskim barijerama, i kod nas je oko 90 posto toga riješeno. Arhitektonske barijere možemo prijeći ili sami ili uz pomoć nekog, ali mentalne barijere na koje nailazimo puno su nam teže. Optimistični smo u smjeru nove Vlade da će se početi rješavati osnovna pitanja, a to su zakoni. S druge strane, problem nam je i način financiranja rada udruga. Da nam nije Grada i Županije, mogli bismo zaključati vrata. Tražimo da se donese jedinstven zakon o pravima osoba s invaliditetom. Naša prava ovako su rasuta po četiri, pet ministarstava, umjesto da smo svi pod jednim ministarstvom, kazao je predsjednik zadarske udruge Joso Kasipović. U svom obraćanju okupljenima nije propustio spomenuti novosti koje ih čekaju u idućoj godini.
– Izašao je i naš novi glasnik kojeg ovdje možete uzeti, prolistati, pročitati i vidjeti čime se bavi u ovom broju. Dogodine nas očekuje nova izborna skupština naše udruge, biramo novo vodstvo i predstavnike i pozivam vas da se uključite, da se kandidirate ili predložite nekog za kandidaturu, kazao je Kasipović.
Na obilježavanje je došao i okupljene pozdravio i župan Zadarske županije Stipe Zrilić.
– Čestitam vam ovaj dan, nadam se da ćete se lijepo podružiti i kroz razgovor profilirati probleme koji vas muče. Naše oči uprte su u državu, Republiku Hrvatsku, koja je financijski najjača i nadam se da će se hrvatski standard u cjelini poboljšati i da će time vaša materijalna prava biti veća. Niz godina sam s vama, ovo je dan u godini u kojem počinjem sa čestitkama pa ovim putem vama i vašim obiteljima želim sretan Božić i Novu godinu uz puno zdravlja i sreće, kazao je Zrilić.