Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stilizirani makovi i morski ornamenti u Đini

02.12.2016. 23:00
Stilizirani makovi i morski ornamenti u Đini


“Đir s mora na kopno” naziv je izložbe koja je u petak otvorena u caffe galeriji Đina u Zadru. Zadarskoj publici predstavila se Tereze Marie Kristine Kardum, umjetnica iz Bibinja. Rođena Australka hrvatskih korijena, Tereze Marie Kristine Kardum od svoje se 11 godine bavi keramikom. Nakon dolaska u mjesto svojih roditelja upoznaje likovnu pedagoginju i poznatu zadarsku umjetnicu Mariju Višić Guina kod koje pohađa osnove keramike koja postaje osnova njenog umjetničkog izričaja.
– Trudim se iskoristiti svaki slobodan trenutak za rad s keramikom. Kroz keramiku se izražavam i to me ispunjava zadovoljstvom. Izlagala sam za nekoliko sajmova i izložbi, te imam u planu nekoliko izložbi u ujesen i zimu sljedeće godine, rekla umjetnica iz Bibinja.
U njenom portfelju je samostalna izložba 2007. u Bibinjama te iste godine skupna izložba u sklopu udruge Hrvatskih suvenira, Opatiji. Njeni uratci bili su 2015. dio humanitarnog izlaganja u sklopu akcije crkve sv. Frane i socijalne samoposluge.
Izložbu je otvorila Ana Šimunić, rekavši kako Tereze Marie Kristine Kardum prvi put izlaže radove u duljem razdoblju u Zadru. Na jednoj strani su stilizirani makovi, inače karakteristični simbol obilježavanja upravo ovih dana kad se cijeli anglikanski svijet sjeća žrtava, ali i kraja Prvog svjetskog rata. Na drugoj strani su morski ornamenti vrlo zrelo i znalački ukomponirani u sjajni kolorit.