Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U zadarskim vrtićima par slučajeva novog virusa “usta, šake, stopala”

02.12.2016. 23:00
U zadarskim vrtićima par slučajeva novog virusa “usta, šake, stopala”


Informacija o pojavi opasnog virusa u zadarskim dječjim vrtićima i jaslicama nazvanog “usta, šake stopala” objavljena ovih dana u brojnim medijima, uznemirila je roditelje djece vrtićke i jasličke dobi, no, kako doznajemo, situacija na terenu srećom ipak nije zabrinjavajuća.
Ravnateljica Dječjeg vrtića Sunce kaže kako su zabilježili samo dva takva slučaja i to još u listopadu.
– Imali smo po jedno dijete oboljelo od tog virusa u našim vrtićima Jazine i Ciciban i srećom sve je i ostalo na tome. Kad se na vrijeme reagira onda nema opasnosti od širenja bolesti, bilo da je riječ o dječjim zaraznim bolestima, virusnim oboljenjima ili nečem drugom. Čim primijetimo simptome neke bolesti koja bi mogla biti opasna za drugu djecu ili za samo oboljelo dijete, u smislu da mu je potrebna kućna njega, obavijestimo roditelja i na taj način spriječimo neželjene posljedice, kaže Dunatov ističući kako je to ujedno i dužnost odgojitelja.
Za sam virus “usta, šake, stopala” Dunatov kaže kako se manifestira u vidu rana u obliku mjehurića na mjestima koja su i navedena u samom nazivu virusa, no da nije isključeno da ga djeca dobiju i po cijelom tijelu. Virus prati umor, temperatura i grlobolja. Zbog tih simptoma roditelji oboljele djece posumnjali su da je riječ o najobičnijem osipu, aftama ili vodenim kozicama.