Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Propadalo: Moj brat nije trebao umrijeti

Autor: Minja Gugić

03.01.2009. 23:00
Propadalo: Moj brat nije trebao umrijeti

Foto: Filip BRALA/PIXSELL



Neizmjerno sam tužan zbog smrti brata, ali i ogorčen i ljut jer je tu jedan čitav splet okolnosti koji me upućuju na to da da nešto nije u redu i da moj brat nije trebao umrijeti. Nikada se nije žalio ni na kakve bolove, a umro je od prsnuća trbušne aorte nakon što je noć proveo u policiji, a kada je došao u bolnicu kao čovjek s unutarnjim krvaranjem, na operaciju je čekao više od pet sati. Nikoga ne optužujem, ali sam angažirao zadarskog odvjetnika Branimira Zoricu i zatražio obdukciju kako bi se utvrdio točan uzrok smrti – rekao nam je Ivica Propadalo, poznati slikar, scenograf i glazbenik čiji je 56-godišnji brat Dubravko umro u petak na večer tijekom operacije u zadarskoj Općoj bolnici.
Naime, Dubravka Propadala policijska je ophodnja privela 30. prosinca navečer ispred kafića “Kiki” kod “pet nebodera” jer je navodno pijan bio za upravljačem vozila.
Nismo uspjeli razgovarati s konobaricom koja je te večeri radila, ali smo saznali u kafiću kako je Dubravko Propadalo te večeri došao već “pod gasom”, a u razgovoru s gostima kafića navodno se požalio na bolove u trbuhu. Kad je izašao iz kafića i krenuo prema automobilu uočili su ga policajci i pokušali spriječiti da sjedne za volan pijan. Prema priči iz kafića, ubrzo su na mjesto incidenta stigli i interventni policajci, a pozvana je i hitna pomoć jer se prema izjavama očevidaca, u prepiranju i naguravanju s policajcima, Dubravko Propadalo u jednom trenutku i srušio na tlo. Međutim, kad je stigla hitna pomoć, Propadalo ju odbio, pa su ga policajci smjestili u svoje vozilo i odveli u policijsku postaju gdje su ga zadržali cijelu noć, do otriježnjenja.
Isto tako prema izjavi njegovog dugogodišnjeg prijatelja kojeg smo jučer zatekli u kafiću, Dubravko je 1. siječnja bio dobre volje.
– Nazvao sam ga kako bi mu čestitao Novu godinu. Kratko smo popričali, ni na što mi se nije požalio, čak smo se malo i našalili – rekao je jučer njegov prijatelj koji je želio ostati anoniman.
Prema službenom policijskom priopćenju koje je stiglo iz PU zadarske, Propadalo je uhvaćen kako vozi u pijanom stanju. Odbio je alkotest te je ” bez uporabe sredstava prisile doveden u službene prostorije, gdje je pregledan od ekipe hitne medicinske pomoći, koju je prethodno na mjestu zaticanja odbio. Smješten je u posebnu prostoriju iz koje je nakon otriježnjenja pušten ujutro u 9.45 sati – stoji u priopćenju PU zadarske.
Njegov brat Ivica smatra kako će policija uvijek tvrditi kako nije kriva, ali se pita zbog čega je njegov brat nakon što je toga jutra izašao iz policije bio krvave odjeće, zašto mu je bila rasječena usnica i zbog čega je imao niz modrica po tijelu.
– Njegov prijatelj koji radi u policiji donio mu je drugo odijelo kako ne bi otišao tako krvav kući. Pitam se i zbog čega je u slučaju samo jednog pijanog građanina morala uredovati i interventna policija- ogorčeno će Ivica Propadalo, dodajući kako se s bratom čuo u četvrtak i petak, stalno mu je bilo loše te je u petak završio u bolnici.
Nakon što je Ivica Propadalo angažirao odvjetnika, policija je ispitala konobaricu kafića „Kiki” te se slučaj i dalje obrađuje. No, više o ovom tragičnom događaju zasigurno će se znati i u ponedjeljak nakon obavljene obdukcije.


 VRANČIĆ: LIJEČNICI SU NAPRAVILI SVE


– Uvijek mi je iznimno žao kad se dogodi smrt svakog pacijenta, pa tako i u ovom slučaju, ali čvrsto stojim iza svojih liječnika i njihove stručnosti i znam da su napravili apsolutno sve što je u njihovoj moći da čovjeku spase život, a ta borba je trajala između tri i četiri sata.
Prethodno je obavljena dijagnostika koja je nužna i zahtjeva neko vrijeme kako bi liječnici znali o čemu je riječ. U slučaju Dubravka Propadala riječ je prsnuću prirođenog ili stečenog proširenja najveće krvne žile u ljudskom tijelu koje se zbiva u pravilu naglo i za koje pacijent obično i ne zna i koje stoga nažalost,u gotovo 100 posto slučajeva unatoč naporima liječnika, u pravilu završava smrću – pojasnio je dr. Vrančić ogorčeno dodajući kako je umoran od prozivanja liječnika bez ikakvog opravdanja i argumenata.