Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dokazali smo da se može i s mladim igračicama

Autor: Andrija Prović

03.01.2010. 23:00
Dokazali smo da se može i s mladim igračicama

Foto: Filip BRALA



To je sigurno teži put, odnosno, bilo bi lakše dovesti dva-tri pojačanja, no mi ćemo ga se i dalje držati. Ne odustajemo od rada s mladima pa što bude-bude
Košarkašice Zadra u svojoj su četvrtoj uzastopnoj A-1 sezoni, kao i prošle godine, okosnicu njihove ekipe i dobrih rezultata čine mlade i perspektivne igračice. Nakon devet odigranih kola Zadar ima šest pobjeda i tri poraza. Omjer je to koji im je malo tko predviđao pred početak prvenstva. Jedna od najzaslužnijih za ovaj uspjeh je i njihova trenerica Marija Mazija.
Koji je najveći uspjeh kluba u 2009. godini?
– Najpozitivnije je što je klub i dalje ostao pri svojoj politici, a to je ulaganje u mlade igračice iz vlastitog kadra. Dogodilo se da ove godine imamo vrlo perspektivnu generaciju, a unatoč odlascima i ozljedama igračica, ipak smo sastavili respektabilnu ekipu koja je čak i premašila očekivanja pred početak prvenstva.
Kako ocjenjujete učinak Zadra u proteklih devet kola?
– Zadovoljni smo. Istina je da smo u prvom dijelu prvenstva imale povoljan raspored, no treba naglasiti kako smo sve teške domaće utakmice na kraju i dobile. S obzirom da se sada nalazimo u vrlo dobroj poziciji, te pobjede omogućit će nam mirniji nastavak natjecanja.
Pozitivna atmosfera
U A-1 ligi svaka je pobjeda zlata vrijedna. Hoće li zato propuštena prilika u Požegi imati utjecaja na konačan ishod?
– Već nakon susreta s Požegom imala sam osjećaj da bi nam taj poraz mogao biti veliki ovosezonski minus. Tada smo odigrale jednu atipičnu utakmicu s katastrofalnim prvim i odličnim drugim poluvremenom kada smo imale priliku uzeti bodove. Nažalost nismo ju iskoristile pa se nadam da taj neuspjeh neće pretjerano utjecati na konačan ishod. Ipak, ima još dosta utakmica za odigrati.
Što je prevagnulo u pobjedama nad favoriziranom Croatijom, Splitom pa čak i Agramom?
– U klubu, odnosno u svlačionici se nakon dobro odrađenih priprema stvorila pozitivna atmosfera. Mi smo je uspjele prenijeti i na teren, što se moglo vidjeti u našim nastupima. Uz hrabrost mojih djevojaka i želju za dokazivanjem, to je bila glavna prevaga.
Nedostatak visine te neiskustvo (pre)često se spominju kao hendikep vaših igračica. Koji su, s druge strane, njihovi najjači aduti?
– To su, svakako, visoki stupanj motivacije te spremnost da na terenu provedu zamisli dogovorene na treningu. Iako su mlade, meni osobno je poseban gušt raditi upravo s takvim igračicama. Smatram da na taj način dobiješ priliku usmjeriti ih na pravi put. Stoga, ni termin “mladost” se ne mora uvijek koristiti u kontekstu negativnog.
Profesionalni ritam
Do drugog susreta sa Studencem nanizali ste sjajne rezultate, međutim, potom su ozljede i viroze učinili svoje. Može li to utjecati na pad forme u nastavku prvenstva?
– Viroza je, ako se već morala dogoditi, došla u pravo vrijeme pošto nas do sljedeće utakmice očekuje pauza od 20-ak dana. Do tada imamo dovoljno vremena za oporaviti se. Ono što mene više zabrinjava je podatak da većina ostalih ekipa, nezadovoljnih svojim učinkom, u prijelaznom roku rade na dovođenju novih pojačanja. Uz to nas očekuje i teži raspored od onog u prvom dijelu.
Lani ste odlično krenuli u sezonu, ali se početkom Lige za ostanak dogodio mali pad nakon kojeg ste došli u poziciju boriti se za izbjegavanje kvalifikacija. Bojite li se sličnog scenarija i ove godine?
– To je problem karakterističan za mlade ekipe. Teško je zato i očekivati da cijelo prvenstvo odigraju na istoj, visokoj, razini. Dobre igre u prvom dijelu utjecale su na samopouzdanje naših košarkašica, a sada je i ljestvica očekivanja podignuta na višu razinu. No, Branimir Peričić i ja svjesni smo da u njihovoj igri postoji još dosta mjesta za napredak, odnosno da imaju još toga za naučiti. Da, pribojavamo se, ali istovremeno i nadamo, u konačnici, povoljnom raspletu.
Pred početak sezone govorili ste da je borba za ostanak u A-1 ligi vaša realnost, no pokazalo se da “mlade i neiskusne” košarkašice mogu i više od toga. Stoga, je li Liga za prvaka sada realnija opcija?
– Nisam pobornica nikakvih kalkulacija te smatram da niti ostanak u ligi još uvijek nismo riješili. Ako se pak otvorili prilika za ulazak u Ligu za prvaka, mi ćemo je svakako prihvatiti. No treba naglasiti da je ritam te lige izuzetno zahtjevan, dok mi raspolažemo s mladom ekipom. To znači da bi tako uz sve obveze, većina njih imale i one školske. Taj je ritam u prvom redu namijenjen profesionalnim košarkašicama, a ne djevojkama od 15, 16 godina. Vidjet ćemo još, što bude – bude.
Težak raspored
Pobjede nad favoritima upisali ste kada nije postojao imperativ. Mogu li zadarske košarkašice isto napraviti i pod pritiskom?
– Upravo zbog izostanka pritiska one su u većinu utakmica ulazile neopterećene rezultatom te pružale lepršavu i kvalitetnu igru. Ponavljam, još uvijek su mlade pa bih voljela da im se zato i ne stavlja teret ulaska u Ligu za prvaka. Konkretno, u dvoboju s Omišem mogao se osjetiti taj teret jer su smatrale kako moraju pobijediti. Ove godine igramo dobro, a kada je tako, doći će i pobjede. Imperativi su za njih još uvijek nepotrebni.
U nastavku vas očekuje još teži raspored. Možete li do pozitivnog rezultata s još nekog gostovanja?
– Prva je utakmica ona u Zagrebu s Croatijom. U susret 10. kola moramo ući vrlo pametno – ići po pobjedu, a ako ne ide, pošto će svaki detalj na kraju odlučivati, pokušati izgubiti sa što manjom razlikom. Svakako da možemo do još neke gostujuće pobjede, no za nas su najbitnije pobjede nad Požegom i Pulom, dvije utakmice koje igramo na Višnjiku.
Petnaestogodišnjakinje u Hrvatskoj nerijetko nose seniorske klubove, a riječ je o igračima koje još nastupaju na kadetskim i juniorskim prvenstvima. Koliko je za njih dobro takvo preskakanje razreda?
– Mi smo jedan od rijetkih klubova koji se bazirao na rad s mlađim košarkašicama. To dugoročno nije dobar put za žensku košarku pošto na taj način nedostaje mladih igračica koje po potrebi mogu upotpuniti ekipe. Slažem se da su Blažević, Sikirić i ostale naše djevojke možda prerano počele igrati prvu ligu, međutim, šteta je da djevojke koje mogu parirati iskusnijim igračicama ne igraju. Šteta je i što nemamo još poneku stariju igračicu, no i naše mlade snage znale su iskoristiti svoju minutažu. S druge strane, ritam A-1 lige za njih je još uvijek težak te zato postoji velik rizik od ozljeda. Nadam se da će nas one u budućnosti sve češće zaobilaziti.
Ima li Zadar ambicija za regionalnu ligu?
– Trenutačno ne. Naš je glavni cilj A-1 liga, odnosno da mlade domaće djevojke ostanu u Zadru barem do kraja školovanja.
Teži put
Kako zaustaviti odlaske ponajboljih igračica?
– Još uvijek vrlo teško. Nadam se da će u budućnosti naš klub još više rasti čime bi onemogućili rane odlaske naših košarkašica. Ipak, ako neka od igračica posjeduje potencijal za igranje u velikim klubovima, odnosno potpisati dobar ugovor što je u ženskoj košarci rijetkost, ne bi bilo u redu sputavati ih u toj namjeri.
Koliko je ŽKK Zadar dobio prelaskom na Višnjik?
– Jako puno. Trenirali smo i igrali u zaista teškim uvjetima u Jazinama pa nam je prelazak na Višnjik definitivno jedna od najboljih stvari u posljednje vrijeme. Oduševljeni smo uvjetima te sjajnom publikom i atmosferom u novoj dvorani.
Predstavnici dijela zadarskih klubova tvrde da se bez pojačanja sa strane ne mogu plasirati u najviši domaći ligaški rang. Kako to da je Zadar 2006. uspio srušiti tu teoriju i s vlastitim igračicama ući u A-1 ligu?
– Zahvaljujući predsjedniku Oliviju Meštroviću i nastojanjima kluba da se baziramo na rad s vlastitim igračicama, 2006. uspjeli smo realizirati ulazak u A-1 ligu. To je sigurno teži put, odnosno, bilo bi lakše dovesti dva-tri pojačanja, no mi ćemo ga se i dalje držati. Ne odustajemo od rada s mladima pa što bude-bude.
Tko je obilježio sportsku 2009. godinu u Zadru?
– U 2009. zadarski sportaši ostvarili su brojne sjajne rezultate. Toni Prostran, Fantela i Marenić, naši atletičari… Teško mi je izdvojiti neko ime.
Želje za 2010.?
– Da sve djevojke ostanu zdrave te da ostanemo u ligi bez većih komplikacija.


Zadarski potpis u Gospiću


Četiri Zadranke su u Gospiću, aktualnom prvaku Hrvatske koji igra i Euroligu. Može li Zadar vratiti makar jednu igračicu iz kvarteta sestre Vrsaljko, Jurčević i Gambiraža?
– Teško, stvarno teško. Mi smo klub koji funkcionira zaista s minimalnim uvjetima. Nemamo sredstava za dovođenje zvučnih pojačanja, no ona nam niti ne trebaju. Želimo se bazirati na rad s našim igračicama, a ako se neka od djevojaka vrati s fakulteta i bude spremna ponovo zaigrati za Zadar, takva bi nam pomoć dobro došla.




Reprezentacija


Svojevremeno ste bili izbornica kadetske reprezentacije. Je li moguć novi angažman u reprezentativnim selekcijama?
– Iskustvo iz reprezentacije uvelike mi je pomoglo u trenerskom poslu. Stoga bi me veselio i novi angažman. Naravno, njega bih morala uskladiti s obvezama u klubu, ali još jedna od prednosti je i velik broj zadarskih košarkašica koje bih kroz različite selekcije mogla detaljnije pratiti.


Pojačanja


Komentar učinaka ovosezonskih pojačanja Akšamović, Majstorović i povratnice Jeričević.
– S Marinom Akšamović dobili smo točno ono što nam je nedostajalo. Vrlo brzo se uklopila u ekipu, ali i usvojila naš stil igre. S njenim učinkom vrlo sam zadovoljna, premda kod nje, kao i ostatka ekipe, ima još mjesta napretku. Lara Majstorović ima nešto manju minutažu, ali znala je dobro iskoristiti. Nažalost, ona nema mnogo prvoligaških minuta iza sebe, no na njoj je da se potrudi i u nastavku prvenstva uđe u sve veći broj rotacija. Karmen još uvijek ima problema s adaptacijom na europski stil košarke, no njen obrambeni učinak je jako dobar. U nastavku prvenstva će, nadam se, pokazati još i više.


Krstić i Sesar


Nina Krstić i Josipa Sesar još su prije tri godine bile u seniorskoj ekipi, ali su ih ozljede sasvim udaljile s parketa. Je li realno očekivati da se nekadašnje mlade reprezentativke vrate u formu koja ih je svojevremeno lansirala među najtalentiranije zadarske igračice?
– Nina Krstić zasad radi po posebnom programu, a njen se povratak u ekipu još uvijek iščekuje. On će ovisiti i o skorašnjem liječničkom pregledu. Josipa se vratila nakon godinu dana pauze i premda se još uvijek osjećaju posljedice njene neugodne ozljede, mi smo zadovoljni njenim učinkom. Vjerujem da će u drugom dijelu biti još bolja.