Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Najviše obrta zatvoreno u građevinarstvu

Autor: Katina Vrsaljko

03.01.2010. 23:00
Najviše obrta zatvoreno u građevinarstvu

Foto: Tomislav JERAK



Tako je, nakon građevinarstva, najviše obrta zatvoreno u trgovini i uslužnoj djelatnosti. Trgovačkih obrta je skoro sto manje nego lani, a zatvarali su se i obrti auto-struke, kao što su autolakireri, automehaničari…, rekao je Ivo Marin
Tijekom 2009. godine u Zadarskoj županiji zatvoreno je 558 obrta, a otvoreno tek 379, doznajemo od Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji. Iako je i 2008. i 2009. godine bio veći broj zatvorenih nego otvorenih obrta, razlika između broja otvorenih i zatvorenih u 2009. je ipak manja nego ona u 2008. U konačnici, po podacima Obrtničke komore Zadarske županije, na području županije je u 2009. bilo oko 380 obrta manje nego u 2008.
Kako kaže Ivo Marin, tajnik Obrtničke komore Zadarske županije, stanje u Zadarskoj županiji je isto kao i u cijeloj Hrvatskoj.
Trgovačkih obrta gotovo sto manje
– Nismo na pozitivnoj nuli, više je obrta zatvoreno nego otvoreno. S obzirom da predviđanja po pitanju krize za 2010. godinu i nisu tako dobra, nadam se da ćemo barem stagnirati s brojem obrta, ako već ne budemo mogli ići na bolje, rekao je Marin.
Kako doznajemo od Damira Valčića, predstojnika Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, najviše je obrta zatvoreno u djelatnosti građevinarstva.
Kako dodaje Ivo Marin, broj zatvorenih obrta po djelatnosti proporcionalan je s ukupnim brojem obrta te djelatnosti, što znači da se uglavnom najviše obrta zatvorilo u djelatnosti u kojoj ih najviše i ima.
– Tako je, nakon građevinarstva, najviše obrta zatvoreno u trgovini i uslužnoj djelatnosti. Trgovačkih obrta je bilo skoro sto manje nego 2008., a zatvarali su se i obrti auto-struke, kao što su autolakireri, automehaničari…, rekao je Marin.
Broj obrta proizvodne djelatnosti nije puno pao zato jer takvih obrta nije puno ni bilo, a Marin ističe kako bi se baš proizvodna djelatnost trebala razvijati jer za nju ovdje ima puno potencijala.
Pravni savjeti, edukacija, informiranje
Ipak, dodaje, poduzetnici ovise o protoku kapitala, a protok kapitala ovisi o potrošačkoj moći i tako u krug. Kako je trenutačno sve to slabo, slaba su i ulaganja u proizvodnu djelatnost.
Kako bi se pomoglo obrtima u krizi pokrenuta je kreditna linija za obrtnike, mala i srednja trgovačka društva s područja Zadra čiju kamatnu stopu sufinancira Grad Zadar.
– Radi se o kreditima kojima se, u dogovoru predstavnika lokalne samouprave, banaka, Obrtničke komore i Razvojne agencije Zadarske županije, pomaže obrtnicima na način da se reprogramiraju njihovi postojeći krediti tako da su im povoljnije kamate, rekao je Marin te dodao da se nada da će to zaustaviti trend pada broja obrta.
U okviru projekta Razvojne agencije Zadarske županije pod nazivom “Regionalni jamstveni instrumenti” pravo na dobivanje jamstva na subvencionirani kredit imaju društva s ograničenom odgovornošću, dionička društva, obrtnici, zadruge i mala obiteljska gospodarstva. U Povjerenstvu za odobravanje tih jamstava sjede predstavnici Zadarske županije, Gospodarske i Obrtničke komore i Razvojne agencije.
Što se tiče same Obrtničke komore, obrtnicima se pomaže pravnim i drugim savjetima, informiranjem, usmjeravanjem, edukacijom, prekvalifikacijom.
– Svakog obrtnika dočekujemo kao svog člana koji kao porezni obveznik doprinosi gospodarstvu i jasno je da im želimo pomoći koliko možemo, rekao je Marin.