Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kradljivci ili vandali odnijeli brončanu Preradovićevu bistu

03.01.2011. 23:00
Kradljivci ili vandali odnijeli brončanu Preradovićevu  bistu


Bista je teška pedesetak kilograma, a budući je vrijednost kilograma bronce na tržištu oko 100 kuna, kradljivci bi na njoj mogli zaraditi oko 5.000 kuna
Dan nakon Nove godine dvorište ispred Osnovne škole Petra Preradovića osvanulo je bez biste pisca i pjesnika po kojem ova škola u centru grada nosi ime. Sa visokog betonskog postolja na kojem je ugravirano piščevo ime nepoznati počinitelj ili više njih ukrali su brončanu bistu.
– Tko će znati zašto su je ukrali, vjerojatno da je prodaju jer bronca dosta vrijedi, kazao nam je ravnatelj škole Milan Marasović. Dodao je da ne isključuje mogućnost da je bista ukradena iz čistog vandalizma, bez planiranja zarade novca, te se nada da postoji mogućnost da policija bistu uskoro negdje pronađe.
Bista je teška pedesetak kilograma, a budući je vrijednost kilograma bronce na tržištu oko 100 kuna, kradljivci bi na njoj mogli zaraditi oko 5.000 kuna.
Nitko se ne sjeća otkad je bista pred školom, ali ravnatelj Marasović procjenjuje da je tu najmanje trideset godina.
Da biste nema prva je uočila kućepaziteljica. Zaštitar koji inače radi u školi nije bio na poslu jer ne radi za vrijeme školskih praznika. Kradljivci su tako bistu uspjeli odnijeti sa mjesta samo stotinjak metara udaljenog od Prve policijske postaje.


 BISTU SRUŠILI 2008.


Ovo nije prvi put da je bista žrtva vandalističkog napada. U srpnju 2008. godine, u špici turističke sezone, nepoznati su počinitelji bistu srušili na pod i tada je oštećena.




 NOSI PRERADOVIĆEVO IME OD 1952.


Na sjednici održanoj 15. studenoga 1952. Nastavnički zbor je odlučio da se škola (otvorena 1945. godine kao Narodna osnovna škola) nazove po glasovitom preporodnom pjesniku koji je djelovao i u Zadru – Osnovna škola Petra Preradovića. Škola je 3. prosinca 1952. zamolila Savjet za prosvjetu i kulturu da odobri taj naziv. Odobrenje je stiglo nakon ponovljenog zahtjeva 11. ožujka 1954.