Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ninskoj spomeničkoj baštini milijun kuna

03.01.2011. 23:00
Ninskoj spomeničkoj baštini milijun kuna


Budući da je grad Nin neprocjenjivo vrijedan spomenik kulture, za arheološko-istraživačke radove, obnovu Višeslavovog trga i spomenika Grgura Ninskog, obnovu obrambenih bedema, konzervaciju i zaštitu rimskog hrama, popločavanje Donjeg kamenog mosta i ulica u gradskoj povijesnoj jezgri usmjerit će se milijun kuna


U okviru javnih potreba u kulturi, socijalnoj skrbi i sportu na području grada  Nina u 2011. godini predviđeno je u gradskoj blagajni  2,5 milijuna kuna. Na taj će  način Gradska uprava na čelu  s gradonačelnikom Emilom  Ćurkom u ovoj godini nastaviti brigu oko zaštite neprocjenjivo vrijedne spomeničke baštine, pomoći siromašnima te poticati sport.
Kazališna događanja
Obuhvaćena je obnova spomenika kulture, kazališna, likovna, glazbena i festivalska aktivnost te pomoć udruženjima  građana i društvenim organizacijama koje u svom programu  naročito njeguju slične aktivnosti. Pružat će se pomoć zbog  zaštite životnog standarda i  zbrinjavanja socijalno  ugroženih osoba te promicati  sport s posebnim naglaskom na  kvalitetu, masovnost i rad s mladima.
Kazališna događanja za koja  se planira odvojiti 60.000 kuna  ogledat će se kroz desetak različitih kazališnih predstava za  odrasle i djecu. One će se osim u  dvorani Doma kulture uprizoriti na otvorenoj ljetnoj pozornici koja će kao i prethodnih  godina biti postavljena neposredno uz crkvicu Sv. Križa.  Aktivnosti Matice hrvatske Nin  poduprijet će s 5.000 kuna. Planira se i nekoliko koncerata  klasične glazbe i klapskog pjevanja za što će se izdvojiti  60.000 kuna. Za organizaciju  izložbi izdvojit će se 10.000 kuna. Na ime maškara, karnevala i  turističkih fešti izdvojit će se  30.000 kuna, a za rad i djelovanje KUD-a Branimir te sve  poznatije muške klape Condura  usmjerit će se 100.000 kuna, dok  će na račun zatonskog KUD-a  Kuntrada biti uplaćeno 40.000  kuna.
Budući da je grad Nin neprocjenjivo vrijedan spomenik  kulture, za arheološko-istraživačke radove, obnovu  Višeslavovog trga i spomenika  Grgura Ninskog, obnovu  obrambenih bedema, konzervaciju i zaštitu rimskog hrama,  popločavanje Donjeg kamenog  mosta i ulica u gradskoj povijesnoj jezgri usmjerit će se  milijun kuna.
Tu su još i aktivnosti koje će  pratiti proslavu Dana grada Nina 7. lipnja.
Što se tiče oblasti socijalne  skrbi i pružanja pomoći zbog  zaštite životnog standarda i  zbrinjavanja socijalno  ugroženih osoba na prostoru  Nina, kao i pružanja pomoći  udruženjima građana i društvenim organizacijama koje u svom  programu naročito njeguju  slične aktivnosti planira se izdvojiti ukupno 1,159.233 kune.  Tako je najviše novca, 493.233  kune, planirano izdvojiti za program Pomoć u kući koji se realizira uz pomoć Ministarstva  obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH.
Grgurijada
Tekuće donacije vjerskim  zajednicama iznositi će  330.000 kuna i one se prvenstveno odnose na početak  gradnje sakralnih objekata u  Ninskim Stanovima i Grbama.  Za studentske i učeničke stipendije usmjerit će se 75.000  kuna. Isto toliko sredstava  uplatit će se putem subvencija  na ime javnog prijevoza učenika srednjih škola. Za pronatalitetnu politiku usmjerit će  se 40.000 kuna, a sredstva će  se podijeliti u vidu pomoći za  novorođenčad te majkama za  rodiljne naknade. Na prehranu siromašnih i potrebitih dat  će se 43.000 kuna, za program  osoba s poteškoćama u razvoju 15.000 kuna. Toliko će  dobiti i Aktiv DDK Nin te  udruženje građana u obliku  donacija. Po 10.000 kuna otići  će za podmirivanje dijela  troškova stanovanja potrebitima, za manifestaciju “Božić  za djecu u Gradu Ninu” te OŠ  Petar Zoranić Nin i tako redom.
Kada je u pitanju sport onda će se najviše 15.000 kuna  usmjeriti za manifestaciju  “Grgurijada-Ninsko sportsko  lito”. Po 10.000 kuna uplatit će  se na račune boćarskih klubova Grgur Ninski iz Nina,  Poljica Brig iz istoimenog  mjesta, kao i za MNK Aenona  iz Nina te MNK Poljica Brig.  Košarkaškom klubu Grgur iz  Nina dat će se 5.000 kuna. Za  uskršnji i novogodišnji sportski program izdvojit će se  16.000 kuna, biciklijadu pod  nazivom “Od Branimira do  Branimira” 2.000 kuna, malonogometni turnir “Nediljko  Peša” u Zatonu 5.000 kuna te  još toliko malonogometnom  turniru “Kup Nina 2011.”.
Nadarene sportaše poduprijet će se sa 4.000 kuna, za  sportske dane u povodu Dana  grada osigurat će se 3.000 kuna te još toliko za polumaraton Zadar-Nin. Dječja olimpijada, sportsko-rekreativne  aktivnosti građana kao i slične  aktivnosti učenika potpomoći  će se sa 6.000 proračunskih  kuna.