Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Blokirao telefonsku liniju zadarske Hitne pomoći

03.01.2012. 23:00
Blokirao telefonsku liniju zadarske Hitne pomoći


– Sjećam se noći kada sam upravo ja bio dežuran. Noć je bila relativno mirna i nismo imali puno poziva na intervenciju, no taj čovjek nas nije puštao na miru. Samo te noći nazvao je sigurno 80-ak puta – rekao je šef zadarske Hitne pomoći dr. Vlatko Grković ne skrivajući olakšanje što je čovjek napokon uhvaćen


Muškarac u dobi od 52 godine iz okolice Unešića, kazneno je prijavljen jer se gotovo dvije godine svakodnevno “zabavljao” ometajući rad medicinskog osoblja Hitne pomoći, nazivajući ih bez ikakve potrebe i stvarnog razloga.
Naime, prema informacijama iz PU zadarske, policijski inspektori Prve policijske postaje u Zadru u suradnji sa šibenskim kolegama, dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili da je ovaj 52-godišnjak tijekom prošle godine, u razdoblju od nekoliko mjeseci, bez potrebe telefonom nazivao Hitnu pomoć u Zadru, zadržavao ih u razgovoru i ometao u svakodnevnom radu te blokirao telefonsku liniju za pozive pacijenata kojima je njihova pomoć bila stvarno potrebna. Osim ambulante hitne pomoći, znao je nazivati i privatne liječničke ordinacije u Zadru i smetati medicinskim sestrama koje bi se javljale na telefon.
Kako samo saznali, on je i ranijih godina već u više navrata bio kazneno prijavljivan zbog iste “zabave”, a zvao je i Hitnu pomoć u Šibeniku i Splitu.
Šef zadarske Hitne pomoći dr. Vlatko Grković jučer nije mogao sakriti svoje olakšanje što je ova neugodna priča napokon dobila svoj policijski epilog i što je muškarac koji ih je na tako bezočan način maltretirao napokon, uhvaćen.
– To je “priča” koja je trajala gotovo dvije godine. U početku su pozivi bili rijetki, a potom sve češći i češći te neugodniji. Sjećam se noći kada sam upravo ja bio dežuran. Noć je bila relativno mirna i nismo imali puno poziva na intervenciju, no taj čovjek nas nije puštao na miru. Samo te noći nazvao je sigurno 80-ak puta. Jedva samo dočekali jutro i svi mi dežurni, bili smo na rubu živaca. U te gotovo dvije godine dva ili tri puta smo ga prijavljivali policiji, međutim, očito ga baš i nije bilo tako lako identificirati jer je on imao više različitih brojeva koje je mijenjao i s kojih nas je nazivao. Čak i kada bi prepoznali neki od brojeva, mi bi se javljali jer ipak, mi smo hitna služba i zapravo nikada ne znate. Uvijek pomislite možda je nekom stvarno hitno – rekao je jučer dr. Grković pojašnjavajući da je čovjek nedvojbeno psihički bolestan.
Dodao je i kako je njegovo uznemiravanje često prelazilo granice dobrog ukusa, a medicinsko osoblje je sve to toliko dugo vremena moglo trpjeti uz sav stresan, zahtjevan i nadasve odgovoran posao kojeg obavljaju.
Osim ovog slučaja, Zadrani se zasigurno još uvijek dobro sjećaju i slučaja jedne naše sugrađanke koja je zbog iste stvari i osuđena na Općinskom sudu u Zadru.
Ona se naime, “zabavljala” na isti način, pa je tako primjerice, potkraj 2005. godine, u samo nekoliko dana, 2.700 puta puta nazvala Hitnu pomoć koja joj nije bila potrebna.
Sredinom siječnja prošle godine na Općinskom sudu u Zadru, ova 39-godišnjakinja je zbog toga uvjetno osuđena na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Presuđeno joj je zbog kaznenog djela ocijenjenog kao uništenje i oštećenje javnih naprava. Međutim, nastavila je sa svojom praksom te je nekoliko mjeseci kasnije i šibeniku Hitnu nazvala još 200 puta.
Kao razlog njezina nepotrebnog i besmislenog “igranja” s Hitnom pomoći tada je prvo navela osvetu, a nakon toga – zabavu.