Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vrančić: Grad Zadar 2012. godinu završio je sa 10 milijuna kuna viška!

Autor: Siniša Klarica

03.01.2013. 23:00
Vrančić: Grad Zadar 2012. godinu završio je sa 10 milijuna kuna viška!

Foto: Vedran SITNICA



Gradski proračun je stabilan i za 2013. godinu. Kriza je najviše smanjila prihod od komunalnog doprinosa i poreza na nekretnine, pa smo te prihode i planirali u manjoj mjeri. Planirali smo ih u skladu s kriznim vremenima, pa stoga i ne očekujemo potrese i moguća iznenađenja
U novogodišnjoj poruci građanima Zadra, gradonačelnik Zvonimir Vrančić je rekao da će Zadar prvi izaći iz aktualne gospodarske krize. Iskustva prošle godina i makroekonomske najave ne idu mu u prilog. Gradske obveze kreću se između 74 i 75 milijuna kuna. Sve je veće političko nezadovoljstvo prema vlasti HDZ-a, a Vrančić sebe smatra kandidatom za još jedan gradonačelnički mandat. Na izravno pitanje na čemu gradi svoj optimizam, Vrančić kaže:
– Znali smo to još i prije, ali dok nismo bili do kraja sigurni nismo s tim podatkom išli ni pred gradske vijećnike. Naime, Grad Zadar će završiti poslovnu 2012. godinu sa 10 milijuna kuna suficita, iako je to bila najgora godina ne samo u državi nego i u svijetu. Za nešto malo veći iznos smo smanjili i ukupne obveze Grada.
* Gdje je najviše ušteđeno i koliki je postotak realiziranih projekata od onih koji su se trebali realizirati u 2012.?
– Proteklih nas je godina najviše smetao značajan pad prihoda, što nas je dosta omelo u našim planovima. Značajne investicije koje smo počeli realizirati prije krize, došle su na naplatu u krizi i to nas je prilično mučilo zadnje 2 – 3 godine. Na sreću, uspjeli smo to prebroditi. To smo i očekivali jer smo cijelu godinu pratili stanje, kontrolirali troškove od sitnica do krupnih stvari, oslanjajući se na realnost prihoda. No moram naglasiti da je ostala kvalitetna razina socijalnog standarda, komunalnog održavanja, davanja zdravstvu, kulturi, sportu.
Uzmaknuli smo jedino na gradnji, ali je za razliku od drugih, krizom pogođenih sredina, ipak bilo značajnih gradnji. Ne bih sad govorio koliki je to postotak realiziranog od planiranog, jer potrebe za gradnjom stalno postoje. Istina, neke projekte kao Bihaćku cestu, ulicu Petra Skoka, planiramo realizirati u ovoj godini, ali npr. Put Stanova i Put Murvice nismo uspjeli staviti u ovogodišnji plan. Posebice je važna Murvička zbog realizacije sustava odvodnje.
* Od kojih projekata očekujete najizdašnije punjenje gradskog proračuna?
– Gradski proračun je stabilan i za 2013. godinu. Kriza je najviše smanjila prihod od komunalnog doprinosa i poreza na nekretnine, pa smo te prihode i planirali u manjoj mjeri. Planirali smo ih u skladu s kriznim vremenima, stoga i ne očekujemo potrese i moguća iznenađenja. U stavci komunalnog doprinosa malo više očekujemo od legalizacije bespravno sagrađenih objekata, iako je cijena legalizacije prilično smanjena. Mi smo ovih godina imali najznačajnije punjenje s pozicije komunalnog doprinosa iz stanogradnje.