Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Od šest zadarskih gradonačelnika samo je jedan rođeni Zadranin

03.01.2017. 23:00
Od šest zadarskih gradonačelnika samo je jedan rođeni Zadranin


Od šest gradonačelnika Zadra koji su se od državnog osamostaljenja 1990. pa do danas izmjenjivali na toj dužnosti, samo je jedan rođeni Zadranin – Božidar Kalmeta.
Ive Livljanić, prvi zadarski gradonačelnik nakon demokratskih višestranačkih izbora 1990., koji je u to vrijeme još uvijek formalno nosio funkciju predsjednika Skupštine općine Zadar, rođen je 1938. godine u Mrljanama na otoku Pašmanu. Kada je konstituiran Grad Zadar 1993., Livljanića je, sada na dužnosti gradonačelnika koja se tako i službeno zvala, naslijedio Duško Kučina, rodom iz Neviđana na otoku Pašmanu.
Godine 1994. gradonačelnik postaje Božidar Kalmeta, zadarski Arbanas, autohtoni Zadranin, do sada jedini ‘poteštat’ koji je i rođen u gradu kojim upravlja.
Kalmeta je na toj dužnosti bio cijelo desetljeće, sve do 2004. kada ga zamjenjuje rođena Zagrepčanka Ana Lovrin, a godinu kasnije (2005.) na tu dužnost dolazi rođeni Kaljanin (otok Ugljan) dr. Živko Kolega.
Dr. Kolega je odradio mandat do 2009. kada ga na dužnosti gradonačelnika nasljeđuje dr. Zvonimir Vrančić koji je rođen u Vrlici, gradu na krajnjem sjeverozapadu Splitsko-dalmatinske županije.
Vrančiću mandat istječe 2013. i tada se na čelo grada vraća Božidar Kalmeta čiji je gradonačelnički mandat još u tijeku, sve do predstojećih lokalnih izbora u svibnju ove godine.
Inače, svi su zadarski gradonačelnici od 1990. naovamo bili iz redova HDZ-a, među njima je bila samo jedna žena (Ana Lovrin), a na osobnoj iskaznici u rubrici mjesto rođenja samo jednom od njih piše – Zadar, i to Božidaru Kalmeti.
Jedna šira analiza ovog fenomena odvela bi nas dijelom u priču o autohtonosti zadarskoga stanovništva i depopulacijama kojima je grad bio izložen u posljednjih stotinjak godina, ali o tome nekom drugom prigodom.