Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kotlaru treći put suđenje, Čakiću presuda potvrđena

Autor: Minja Gugić

03.02.2009. 23:00
Kotlaru treći put suđenje, Čakiću presuda potvrđena


U “slučaju Kotlara” Vrhovni je sud drugi put ukinuo presudu kojom je on zbog 50 grama heroina osuđen na zatvorsku kaznu od 3,5 godine. U “slučaju Čakić” potvrđena je zatvorska kazna od tri godine i tri mjeseca zatvora zbog manje količine kokaina i heroina


Nakon što je Vrhovni sud RH ukinuo presudu zadarskog Županijskog suda, kojom je 20. studenoga 2007. godine, Dino Kotlar (36) iz zadarskih Arbanasa osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog posjedovanja 49,81 grama heroina koji je, prema optužnici, namjeravao preprodati na zadarskom narkotržištu te mu je suđenje ponovljeno 12. rujna prošle godine kada mu je izrečena ista zatvorska kazna, Vrhovni je sud tu presudu i drugi put ukinuo i zatražio ponavljanje sudskog postupka.
Dino Kotlar tako će se treći put naći na optuženičkoj klupi Županijskog suda u Zadru, no ovoga puta pred Sudskim vijećem kojim će predsjedati sudac, Boris Radman.
Vrhovni sud tražio dodatnu istragu
Naime, Vrhovni je sud ranije presude ukinuo zahtjevajući da se istraži jesu li zadarski policajci, koji su zbog toga i svjedočili, pretukli Kotlara i podmetnuli mu drogu naganjajući ga automobilom od Zadra do Sukošana.
Podsjećamo, na posljednjoj raspravi, u rujnu prošle godine, pred Sudskim vijećem kojim je kao i tijekom prvog suđenja predsjedala Enka Moković, saslušana je nekolicina svjedoka kao i vještakinja psihijatrijske struke, dr. Vesna Franić, koja je ocjenjivala psihičko stanje optuženog Kotlara osobito u vrijeme počinjenja kaznenog djela te je utvrdila kako je on u to vrijeme bio, znatno smanjeno ubrojiv.
Naime, trojica policajaca Odjela za droge PU zadarske, sredinom lipnja prije tri godine, presrela su Kotlara dok se on u koloni vozila nalazio pred semaforom pokraj parkirališta trgovačkog centra “Plodine”.
Kada je vidio policajce koji su mu pokazali službene iskaznice Kotlar je, prema optužnici zadarskog tužiteljstva, naglo automobilom skrenuo preko parkirališta u pravcu magistrale, nakon čega je počela jurnjava cestom. Iako su mu, prema optužnici, policajci davali svjetlosne i zvučne signale da se zaustavi, Kotlar je brzinom od 170 km/h vozio u pravcu Biograda.
Kada je ušao u Sukošan, heroin je kroz prozor automobila odbacio kod restorana “Bepo”, a drogu je naknadno pronašao jedan od policajaca. Nakon odbacivanja paketića,  Kotlar je nastavio vožnju, ali su ga policajci nakon izlaska iz Sukošana sustigli i počeli pretjecati te su se automobili u jednom trenutku i sudarili, nakon čega je Kotlar skrenuo s desne strane kolnika gdje se i zaustavio.
Svjedočio konobar kao očevidac
– Tukli su ga nogama i rukama po glavi i trbuhu iako je tada na rukama već imao lisice. To je bilo tako ružno za vidjeti tako da sam odmah ušao u restoran – posvjedočio je još tijekom prvog suđenja, svjedok Davor Mužanović (32).
Radeći kao konobar u restoranu “Bepo” u Sukošanu, Mužanović je, naime, bio očevidac napada na Kotlara, kojeg su ispred terase restorana gdje je posluživao goste, pred njegovim očima pretukla trojica policajaca Odjela kriminaliteta droga PU zadarske, za što ih je prethodno optužio i sam Kotlar.
I dok je Kotlaru “pala” presuda drugi put, Zadraninu Borisu Čakiću (34) Vrhovni je sud potvrdio nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zadru kojom je on proglašen krivim zbog neovlaštenog posjedovanja radi prodaje 6.21 grama kokaina i 0.96 grama heroina te ga je osudio na tri godine i tri mjeseca zatvorske kazne.
Čakić je 14. rujna 2007. godine uhvaćen kao suvozač u automobilu gdje je bila droga. Kad su ga zaustavili policijaci predao im je pištolj za kojeg nije imao dozvolu, a u policijskoj postaji predao je i drogu koju je skrivao u čarapi. Također, pretragom njegova doma pronađena je i precizna vaga.
Kako je tada stajalo u obrazloženju presude, Čakić je nedvojbeno počinio kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret.
Također, kako je tada naglasio u obrazloženju presude predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman, kaznenim je postupkom utvrđeno i to kako bi Čakić drogu ostavio u svome stanu da je nije namjeravao prodavati jer u 23 sata kada je zatečen s kokainom i heroinom “njegova majka sigurno ne bi pospremala” stan kako se Čakić branio tijekom iznošenja svog iskaza pojašnjavajući nošenje droge sa sobom.
Nakon izrečene presude Čakiću je bio produljen pritvor da pravomoćnosti presude, a izrečeno mu je i obvezno liječenje od ovisnosti.
Među olakotne okolnosti Sudsko je vijeće Čakiću cijenilo činjenicu da je ovisnik, da je bio smanjeno ubrojiv te da je bio aktivni sudionik Domovinskog rata i otac malodobnog djeteta kojeg uzdržava. Kao otegotne okolnosti, Čakiću je tada bila uzeta u obzir činjenica da je osuđivan.


 POLIJTE MI STABLJIKE!




Na Županijskom sudu u Zadru jučer je odgođeno suđenje Oliveru Bacalji, Marinu Dražiću i Šimi Ricovu zbog posjedovanja “trave” radi daljnje preprodaje na zadarskom narkotržištu, a nova rasprava zakazana je za sredinu ožujka.
Riječ je o “trojki” zadarskoj javnosti poznatoj po “famoznoj” SMS poruci:
“POLIJTE mi stabljike”, a koju je Ricov poslao sa svog mobitela Dražiću u trenutku dok je ovaj bio na policijskoj obradi zbog posjedovanja 103 grama marihuane.
Policija je u Kalima zaustavila Dražića i tada kod njega otkrila navedenu količinu droge. Potom je on “drukao” Bacalju, rekavši da je drogu kupio od njega, no u daljnjoj istrazi policajci su mu u dvorištu pronašli desetak stabljika marihuane visokih oko metar i pol. Dok su Dražić i Bacalja obavljali obavijesne razgovore u policijskoj postaji, Ricov je poslao SMS. (S. B.)