Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dežurstva ponuđena bolničkim pedijatrima

Autor: Katina Vrsaljko

03.02.2010. 23:00
Dežurstva ponuđena bolničkim pedijatrima

Foto: Vedran SITNICA



Sad smo ponudili dežurstva pedijatrima iz bolnice i to je u fazi dogovora, a visina naknade koju bi dobivali nam još nije poznata. Svakako je i njima u interesu da se održavaju dežurstva jer se time rasterećuje primarna zdravstvena zaštita pa tako i Odjel pedijatrije, rekla je dr. Bek te dodala da zasad još ne zna hoće li ovaj vikend dežurati pedijatar u Županijskoj pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja
Na posljednjem Kolegiju gradonačelnika odlučeno je da Grad Zadar više neće financirati dežurstva pedijatara nedjeljom, a dodatni, osmi tim Hitne pomoći će financirati još šest mjeseci. Pritom je gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić istaknuo da Grad Zadar neće pristati na manji zdravstveni standard, no ni na trajno preuzimanje financiranja dodatnog tima hitne medicinske pomoći i dežurstava pedijatara jer to nije u nadležnosti gradske vlasti, već to moraju zajednički riješiti Dom zdravlja kao osnivač i Ministarstvo zdravstva.
Srozavanje postignutog standarda?
Ta je vijest rastužila dr. Renatu Bek, ravnateljicu Doma zdravlja Zadar, jer se boji da će morati smanjiti postignuti zdravstveni standard.
– Dom zdravlja može sklopiti ugovor s HZZO-om za dežurstva pedijatara nedjeljom i za to dobiti određena sredstva. Kako je od sedam zadarskih pedijatara samo jedan zaposlenik Doma zdravlja, a ostali su privatnici, oni su odbili dežurstva zbog premalog iznosa. Potom su dogovorili direktno s Gradom iznos kojim će se financirati dežurstva. Mi smo samo radili raspored dežurstava i slali izvješća Gradu koji je onda naknadu za dežurstva uplaćivao na žiro račun pedijatara, pojašnjava dr. Bek.
U pet godina, koliko Grad financira dežurstva pedijatara, naknada za nedjeljno dežurstvo od 8 do 14 sati narasla je do 2.200 kuna bruto iznos. S tolikim iznosom Dom zdravlja ne može nastaviti pa su privatnici odbili daljnja dežurstva. No postoji potreba za dežurstvima nedjeljom.
– Sad smo ponudili dežurstva pedijatrima iz bolnice i to je u fazi dogovora, a visina naknade koju bi dobivali nam još nije poznata. Svakako je i njima u interesu da se održavaju dežurstva jer se time rasterećuje primarna zdravstvena zaštita pa tako i Odjel pedijatrije, rekla je dr. Bek te dodala da zasad još ne zna hoće li ovaj vikend dežurati pedijatar u Županijskoj pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja.
Timovi hitne pomoći
Dodatni, osmi tim Hitne medicinske pomoći Grad Zadar će financirati još šest mjeseci, a iako u Zadru broj timova odgovara broju stanovnika, u skladu s propisima, osmi tim je omogućavao da u svakoj smjeni mogu raditi po dva tima.
– Zapravo, da bi bilo optimalno – po dva tima u svakoj smjeni – potrebno nam je devet timova hitne pomoći. Zato smo u pregovorima s HZZO-om da nam se omogući novi tim jer se u poslijednje tri godine broj stanovnika povećao. Iako nam fali još nekih 5.000 stanovnika za još jedan tim, vjerujem da ćemo ga uspjeti dobiti, ističe ravnateljica Bek.
Grad Zadar, zajedno s općinama Sukošan, Bibinje, Galovac, Zemunik i Poličnik, što je područje koje pokriva Hitna medicinska pomoć u Zadru, sada ima oko 115.000 stanovnika. Propisani standard je takav da grad od 35 – 60 tisuća stanovnika ima pravo na pet timova, a na svakih sljedećih 20 tisuća stanovnika se dodaje po još jedan tim. Tako da za osmi tim zapravo nedostaje 5.000 stanovnika, no pretpostavlja se da će ga ipak dobiti.
Tijekom srpnja i kolovoza Zadarska županija s Domom zdravlja sufinancira još dva tima hitne pomoći.
Kako kaže dr. Bek, upravo kad se ponadala da će zadarski Dom zdravlja imati optimalnih devet timova, čula je za gradonačelnikovu odluku.
– Smatram da je za područje od 115.000 stanovnika zaista potrebno po dva tima Hitne medicinske pomoći po smjeni. Jer kad je u jednoj smjeni samo jedan tim, ne može se paralelno intervenirati na dva mjesta, rekla je dr. Bek te dodala da se nada da će uspjeti dogovoriti da Grad Zadar, navedene Općine i Dom zdravlja zajedno financiraju taj dodatni tim.


Rasteretiti Dječji odjel


Kako ističe dr. Darko Radman, voditelj Odjela pedijatrije Opće bolnice Zadar, u tijeku su dogovori s Domom zdravlja da bolnički pedijatri preuzmu i nedjeljna dežurstva u Županijskoj pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja.
– Dat ćemo sve od sebe da se to riješi i to iz dva razloga – da ima tko pregledati djecu koja dolaze vikendom, a da se istovremeno dežurni pedijatar na Odjelu može posvetiti hospitaliziranoj djeci zbog koje i jest tamo, rekao je dr. Radman te istaknuo da se nada da će njegovi kolege na to pristati, iako su uvijeti sada lošiji.
Objasnio je kako su dežurstva pedijatara izgledala do sad. Bolnički pedijatri su dosad dežurali u Županijskoj pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja subotom i nedjeljom od 14 do 20 sati te praznikom od 8 do 20 sati, s tim da imaju još i svoja dežurstva na Odjelu. Za subotu i nedjelju popodne bi dobili naknadu od 500 kuna neto iznos. Sad će to vjerojatno biti i manje. Privatni pedijatri su dežurali u svojim pedijatrijskim ambulantama subotom i nedjeljom ujutro. Sad ćemo mi pokušati preuzeti dežurstva nedjeljom ujutro, rekao je dr. Radman.