Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zarobljena kolona

03.02.2011. 23:00
Zarobljena kolona


Bojim se da će promet biti tako slab da ćemo morati otpustiti radnike i zatvoriti kafić dok radovi ne završe. Čak ni našim stalnim gostima više nije zgodno ovdje dolaziti, okolo naokolo, kaže Erlić


Ipak su se jučer nakon dva dana od službenog početka radova na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića ukazali radnici. Ispred crkve Sv. Šime dizali su ploče, pije svega su gradilište još više zatvorili, a pješačka komunikacija sasvim je isprekidana. Tako je u grad, svima koji pješače ili parkiraju uz bedeme, kao i oni koji idu liječniku u bivšu hitnu, najbolje da odmah zaokruže kroz Fošu i Kopnena vrata. Može se proći i preko Trga pet bunara te kroz Prolaz cara Augusta, to jest uz takozvani dječji dispanzer. Osim toga, može se proći iza crkve Sv. Šime pa Poljanom Šime Budinića uz “DM” do Ulice Elizabete Kotromanić pa onda nalijevo preko Rivnice uz Katastar do Ulice Špire Brusine ili ravno prema Kalelargi.
Ako ovo zvuči zbunjujuće, trebalo je vidjeti ljude koji su jučer cijeli dan išli amo-tamo, izgubljeni između zelenih ograda i smjernica koje su dobivali od radnika i sugrađana.
Bilo je i onih hrabrih koji su preskakali ogradu.
Za koji dan će se svi nekako već prilagoditi jer, kako ona stara kaže, “za ljepotu treba trpjeti”. Ali što će Novi cafe i stara kolona koje su, kako kaže vlasnik Novica Erlić, postali slijepo crijevo.
– Bojim se da će promet biti tako slab da ćemo morati otpustiti radnike i zatvoriti kafić dok radovi ne završe. Čak ni našim stalnim gostima više nije zgodno ovdje dolaziti, okolo naokolo. I ja ih razumijem. Još kad se počne raditi punom parom i kad se sve zapraši, kad bageri budu ovdje radili, onda ćemo morati zatvoriti. Ali inače bismo mogli nekako egzistirati sve dok se može prići da nam Grad izađe u susret, govori Erlić dok sjedi sam na osunčanoj terasi svog, inače frekventnog kafića.
Kako kaže, na potezu je – Grad.
– Kad bismo ovih par mjeseci bili oslobođeni financijskih obveza koje imamo prema Gradu, vjerojatno ne bismo morali zatvarati. Ni mi ni ostalih nekoliko objekata u ovom krugu. Što bi značilo Gradu par mjeseci bez tih primanja, u odnosu na petnaestak radnika na ovom prostoru kojima prijete otkazi, kaže Erlić.