Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kutija: Svi navodi u prijavi su obične besmislice!

03.02.2012. 23:00
Kutija: Svi navodi u prijavi su obične besmislice!


Zadarskim medijima je jučer i prekjučer poštom stigla anonimna kaznena prijava za zloporabu položaja i ovlasti protiv Branka Kutije, HDZ-ovog saborskog zastupnika i gradonačelnika Benkovca.
Osim medijima anonimna prijava je naslovljena na sve značajnije državne institucije, od predsjednika RH, Vlade i Hrvatskog sabora do Državnoga odvjetništva i Uskoka. Iako nema ime i prezime osobe, na prijavi je navedena ulica odakle je navodno poslana, Ulica Franje Tuđmana bb, 23420 Benkovac.
Odgovarajući na pitanje Zadarskog lista Branko Kutija je jučer kasno poslijepodne iz rodnog Lisičića prijavu sasvim odbacio nazvavši je običnom glupošću.
– Ovo je još jedna u nizu anonimnih prijava koje netko već mjesecima podnosi. Sve su gotovo slične, tek se dodaju dvije ili tri suvisle rečenice. Riječ o najobičnijim insinuacijama, neutemeljenom i zlonamjernom blaćenju, sasvim prozirna politikantska manipulacija, govori Kutija.
– Svi poslovi grada Benkovca su transparentni i vrlo su lako provjerljivi. A tu su i nadzori državne revizije, navodi Kutija odbacujući prijavu kao optužbe “bez ikakve osnove” smatrajući ih političkom smicalicom.
– Nisam sasvim siguran jesu li ove anonimne prijave u svezi ili ne s unutarstranačkim izborima u HDZ-u koji započinju za 10-ak dana. Ne isključujem ni jednu ni drugu opciju, kaže Kutija.
Anonimni podnositelj, između ostaloga, optužuje Kutiju da je u ime Grada Benkovca u vrijednosti od 500.000 kuna kupio dionice nogometnog prvoligaša NK Zadar.
– Ne znam što bih na to odgovorio, osim da je to jedna od besmislica u anonimnoj prijavi u sferi fantastike, rekao je Kutija.
Posljednjom “akcijom” kojom je saborski zastupnik Kutija osiromašio blagajnu Grada Benkovca, navodi anonimni prijavitelj, je ona mjesec dana pred parlamentarne izbore. Kutija je navodno oprostio dug Hrvatskih autocesta za komunalni doprinos te ga s 30 milijuna “prelomio” na 17 milijuna kuna za što je nagrađen saborskim mandatom.
– Još jedna besmislica. Postupak je pokrenut već odavno, jer da ga nismo pokrenuli, bili bismo u prekršaju. HAC je dužan platiti komunalni doprinos jednako kao svaki drugi građanin ili tvrtka koja izgradi objekt. Predmet je trenutačno na upravnom postupku, kaže Kutija.
Anonimni prijavitelj, s obzirom da je nepoznat, ne može ni snositi štetne posljedice lažnog prijavljivanja. Premda je anonimna prijava prednost za onoga tko želi da njegov identitet ostane tajan, ona je i teret, u tom smislu što je nadležni državni odvjetnik po njoj obvezan postupati, tek ako iz podataka koji su u njoj navedeni proizlazi da postoji veliki stupanj vjerojatnosti da je počinjeno kazneno djelo protiv kojeg je prijava podnesena.