Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Htjeli pregovarati oko novog kolektivnog, a stari još na snazi

Autor: Siniša Klarica

03.02.2013. 23:00
Htjeli pregovarati oko novog kolektivnog, a stari još na snazi


Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara opovrgao je informaciju o ukidanju kolektivnog ugovora. Tu vijest proširili su gotovo svi hrvatski mediji, ali jedan od sindikata medicinskih sestara opovrgava njihovu točnost.
Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Zadarske županije Dajana Subić informirala nas je da je riječ o vijestima koje su u medije plasirali Vlada RH i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, koji zastupa Spomenka Avberšek.
Utvrđenje ništavnosti kolektivnog ugovora
– Naime, Avberšek je podnijela tužbu protiv Vlade radi utvrđenja ništavnosti našeg kolektivnog ugovora, a ni ona ni Vlada nikada nikoga nisu izvijestili da se taj spor vodi. Općinski radni sud je donio presudu kojom je odbio Spomenku Avberšek s njezinom tužbom te se ona žalila Županijskom sudu, koji je ukinuo prvostupanjsku presudu i vratio postupak na ponovno odlučivanje. U ponovljenom postupku prvostupanjski sud je donio presudu kojom sada uvažava njezinu tužbu i koja je trebala postati pravomoćna u roku od osam dana (računajući od dana kada je donesena, 22. siječnja 2013.) ako se nitko na nju ne žali, rekla je Dajana Subić.
HSSMS-MT na vrijeme je saznao za postojanje ove presude i uspio doći do primjerka iste te je u zakonskom roku uspio uložiti prijedlog za miješanje u postupak i žalbu kojom pobija sve navode iz presude. Na taj način, onemogućili smo da presuda postane pravomoćna i spriječili utvrđivanje kolektivnog ugovora ništetnim, tako da isti i dalje vrijedi.
Razbiti spregu između Vlade i tužiteljice
– Vlada RH i Avberšek računali su da će presuda s jučerašnjim danom već biti pravomoćna i da se kolektivni ugovor više neće moći primjenjivati. Iz tog razloga Vlada je 1. veljače 2013. godine sazvala sastanak, na kojemu su trebali započeti pregovori za sklapanje novog kolektivnog ugovora. Na navedenom sastanku izvijestila sam Vladu i Spomenku Avberšek da presuda nije pravomoćna i da se ne može razgovarati o sklapanju novog kolektivnog ugovora dok još uvijek imamo važeći, dodala je predsjednica Glavnog vijeća HSSMS-MT-a Anica Prašnjak.
Vlada će provjeriti što je s presudom i mogu li dobiti klauzulu pravomoćnosti i to baš u trenutku kad bi medicinske sestre i tehničari trebali dobiti prvu ovogodišnju plaću uvećanu po odredbama kolektivnog ugovora. Prašnjak najavljuje “rat” suparničkom sindikatu, rekavši kako će njen sindikat nastojati razbiti spregu između Vlade i tužiteljice koji su svojim članovima radili iz leđa i pokušavali ukinuti kolektivni ugovor kako bi osigurali dodatne uštede. U HSSMS-MT-u se ukazuju kako presuda Općinskog suda nije pravomoćna te se kolektivni ne može smatrati ništavnim te su njegove odredbe još na snazi.