Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U zemljišnoknjižnim problemima samo zato što ima isto ime kao dužnik Hypo banke

Autor: Suzana Bandić

03.02.2013. 23:00
U zemljišnoknjižnim problemima samo zato što ima isto ime kao dužnik Hypo banke


– U konkretnoj situaciji nije bio uknjižen OIB Zdravka Jelića pa sud nije niti mogao utvrditi da se radi o krivoj osobi – zaključila je Zdunić, ne komentiravši međutim to da ni Dalibor Jelić baš ništa krivo nije učinio, a da svejedno mora snositi posljedice te se upuštati u administrativnu proceduru kako bi ispravio tuđu pogrešku
Zbog tuđe pogreške i tuđeg duga banci Dalibor Jelić iz Zadra ne može se uknjižiti kao vlasnik obiteljske kuće koju su mu koncem prošle godine roditelji ustupili darovnim ugovorom. Njegova priča, nažalost, tek je jedna u nizu onih gdje je zbog nečijeg nemara zamijenjen identitet osobama, a zbog čega na koncu štetu trpi netko treći, ovdje konkretno Jelić.
Pogreška košta ni krivog ni dužnog
– Dobio sam rješenje kojim mi se odobrava uknjižba na majčin dio kuće, a odbija na polovinu koja se vodi na očevo ime. Objasnili su mi da je to zbog ovrhe i to na iznos od devet milijuna kuna koje od mog oca potražuje Hypo banka. Šokirao sam se. Moji roditelji su skromni ljudi. Pitao sam o čemu to govore – prisjećao se Jelić koji je potom, tragajući za istinom obišao brojna vrata. Konačno, u ovršnoj kancelariji, a nakon uvida u spis, pokazali su mu dokument zbog kojeg je došlo do pomutnje, ali i drugi koji je trebao sve rasvijetliti i riješiti.
– Sutkinja Dubravka Novaković izvadila je pisanu izjavu Zdravka Jelića iz Osijeka koji kaže kako on nije vlasnik zemljišne čestice na kojoj se nalazi kuća u Zadru. Taj čovjek ima isto ime kao moj otac, ali je moj otac iz Knina i nema nikakvih kredita niti dugovanja – kaže Jelić, dodajući kako ta pisana izjava ipak nije riješila njegov problem. Sutkinja mu je pojasnila kako mu rješenje bez obzira na sve nitko ne može samo poništiti, već mu je posavjetovala da angažira odvjetnika te da uloži žalbu.
– Ja ne mogu vjerovati da naš sud tako funkcionira. Ja sam vojni invalid i u mirovini sam. To je sve što sam od države uzeo. Nisam tražio ni stan, niti kakve kredite. Na kraju sad moram puste novce potrošiti da bi na sebe prepisao kuću koju je moj otac zaradio jer je netko pogriješio. Da stvar bude gora, kad sam pitao službenicu u prizemlju sudske zgrade u Ulici Borelli tko je kriv i zašto ja sad moram u proceduru ispočetka, ona je pozvala zaštitare – kaže Jelić, dodajući kako je ta službenica bila izuzetno drska, a da on nije povisio glas već samo pitao zašto on mora snositi posljedice nečije pogreške.
Katarina Zdunić, viša sudska savjetnica i glasnogovornica Općinskog suda u Zadru, pojasnila nam je kako je 30. travnja 2012. godine Hypo Alpe Adria bank d.o.o. podnijela ovom sudu prijedlog za ovrhu na nekretnini ovršenika Zdravka Jelića i dostavila zemljišnoknjižni izvadak s čest. zem. 4547/4 k.o. Zadar. Pet mjeseci kasnije doneseno je rješenje o ovrsi i dano na provedbu zemljišnoknjižnom odjelu suda koji je 22. listopada 2012. izvršio zabilježbu ovrhe na polovini nekretnine u vlasništvu Zdravka Jelića.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU