Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Gotovo svi strukovnjaci prijavili maturu

03.02.2014. 23:00
Gotovo svi strukovnjaci prijavili maturu


Prijave za polaganje državne mature u ljetnom roku završile su u subotu 1. veljače. Gimnazijalcima je položena državna matura ujedno i dokaz o završenoj srednjoj školi tako da svake godine gotovo svi izađu na ispit, a učenici strukovnih škola imaju i završni ispit tako da im državna matura nije obavezna ukoliko ne žele studirati. Ipak, sve se više strukovnjaka prijavljuje na državnu maturu. Kako doznajemo od Tihomira Tomčića, ravnatelja Strukovne škole Vice Vlatkovića, od 52 učenika koji u toj školi ove godine završavaju jedan od četverogodišnjih smjerova, državnu maturu je prijavilo njih 49.
– Svake godine imamo različit broj četverogodišnjih smjerova pa se ne može usporediti broj prijavljenih. Ali postotak prijavljenih je svake godine vrlo visok. Očito učenici žele sebi stvoriti mogućnosti da idu dalje s obrazovanjem, rekao je Tomčić.
Što se tiče izbornih predmeta, od 49 prijavljenih, njih 24 je prijavilo politiku i gospodarstvo, 16 fiziku, a 7 informatiku.
– Učenici smjera tehničar cestovnog prometa su uglavnom birali politiku i gospodarstvo, a učenici smjera tehničar za računalstvo su birali fiziku i informatiku koje se boduju na fakultetima prirodoslovnog smjera, govori Tomčić.