Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Županijskim centrom rješava se pitanje razvoja narednih 30 godina

03.02.2014. 23:00
Županijskim centrom rješava se pitanje razvoja narednih 30 godina


Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Zadarske županije počet će s radom krajem 2017. godine, stajat će ukupno 63,5 milijuna eura, neće utjecati na poljoprivredu i turizam toga kraja, zaštita podzemnih voda je jača od svih normi propisanih pravilnicima, a imat ćemo županiju bez opasnih planina otpada i rješeno gospodarenje otpada na ekološkim i sigurnim načelima. A ako to sve ne napravimo do 2018., plaćat ćemo masne kazne! To su neki od najvažnijih zaključaka nakon  jučerašnje prezentacije Centra za gospodarenje otpadom u gradskoj vijećnici, održanoj u povodu otvaranja javne rasprave.
Na prezentaciji su, uz župana Stipu Zrilića, dožupana Božidara Longina, gradonačelnika Zadra Božidara Kalmetu i gradonačelnika Benkovca Branka Kutiju, bili brojni dužnosnici općina i gradova, gradski i županijski vijećnici, predstavnici ekoloških udruga.
Problem otpada, kazao je dožupan Longin, prati nas od prapovijesti do danas, a ovo bi trebalo biti njegovo konačno rješenje za daljnjih 30 godina i više.
– Već dugo se bavimo s tim problemom, a otkad smo punopravna članica Europske unije preuzeli smo obvezu novog suvremenog načina gospodarenja otpadom na ekološkim načelima. Ako svoje obveze ne ispunimo do 2018. godine, plaćat ćemo velike kazne. Primjerice, Mađarska plaća kaznu od 27.000 eura dnevno, a Poljska 70.000 eura dnevno. I dalje se otvaraju neka pitanja lokacije i utjecaja na okoliš. Ravni kotari neće ništa izgubiti na području poljoprivrede, ni turizma. Moram naglasiti da ovo nije deponij, nego jedna mala tvornica u kojoj će se otpad prerađivati i pretvarati u vrijedne sirovine. O nama ovisi hoćemo li uskočiti u ovaj vlak koji donosi sigurno gospodarenje otpadom, rekao je Longin.
Ova prezentacija, naglasio je Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. koja vodi projekt Centra za gospodarenje otpadom, nije dio administrativnog postupka, već iskaz želje da se svima približi o čemu se radi.
– Ministarstvo zaštite okoliše i prirode donijelo je odluku da se Studija o utjecaju na okoliš i Zahtjev za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša s tehničko-tehnološkim rješenjem za CGO uputi na javnu raspravu koja će trajati do 24. veljače. U Benkovcu 12. veljače održat će se službena javna rasprava, a na kraju će se na sjednici Savjetodavnog stručnog povjerenstva donijeti odluka, najavio je Perović.
U Centru će se odlagati mješani komunalni otpad, neopasni proizvodni otpad, uz posebnu kazetu za azbest, i građevinski otpad. U domaćinstvima će se odvajati biootpad i komunalni mješani otpad, dok će se u sortirnici u Centru odvajati druge vrste otpada. Cijena odvoza smeća, rekao je dožupan Longin, za građane bi trebala biti podjednaka sadašnjoj i to jednaka za sve u županiji. Iz jednog dijela otpada će se proizvoditi alternativno gorivo. Kako bi se udovoljilo zahtjevima Hrvatskih voda i građana, kazao je Perović, te se izbjegli mogući neugodni mirisi, kompostana će ipak biti zatvorena i otpad će se sušiti u potpunosti, za razliku od prvotnog plana da bude otvorena i da se suši do pola. Zato je mehaničko-biološka obrada poskupila sa 17 na 25 milijuna eura.