Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kanaderi kasne za protupožarnu sezonu?

Autor: Siniša Klarica

03.03.2009. 23:00
Kanaderi kasne za protupožarnu sezonu?


Prvi od ukupno dva Canadaira CL 415 još nije prema dogovorenim rokovima isporučen Hrvatskoj. Zrakoplov je trebao biti isporučen do 31. siječnja, a prema dostupnim informacijama tvrtke “Bombardier” iz Montreala koja proizvodi ove jedinstvene protupožarne zrakoplove, ima ozbiljnih problema sa svojim dobavljačima. To u najboljoj inačici govori da će novi CL 415, peti u floti hrvatskih kanadera biti isporučen tek za tri do četiri mjeseca. Prema dobro obaviještenim izvorima ova informacija je još više zabrinjavajuća zbog upitnih operativnih sposobnosti preostalih kanadera u Hrvatskoj, budući da kanadska kompanija ne isporučuje rezervne dijelove, a ispitivanje zrakoplova bez njih ne može započeti.
Kako doznajemo, dva kanadera registracija 844 i 877 čekaju na isporuku dijelova za tzv. C pregled u Zrakoplovnom zavodu u Velikoj Gorici. C-pregled je anakronizam za, otprilike, današnji šestogodišnji pregled u kojem se pregledima duboko ulazi u strukturu zrakoplova. Međutim, pregledi se mogu poklopiti s redovnim dvogodišnjim pregledima što dodatno komplicira situaciju upravo zbog tako propisanih procedura održavanja ovog izuzetno složenog, ali i skupog zrakoplova. Podsjetimo, “Bombardier” je prije nekoliko godina bio pred ozbiljnim poteškoćama, gotovo pred gašenjem proizvodnje kada su ga spasile narudžbe koje su uslijedile nakon katastrofalnih požara u Grčkoj.
Uprava za odnose s javnošću MORH-a kaže da će prvi zrakoplov tipa Canadair CL 415 ipak biti isporučen prije početka protupožarne sezone 2009. Kašnjene isporuke zrakoplova, naglašavaju u MORH-u, nastalo je zbog problema u proizvodnji, a odnose se na zrakoplovnu industriju općenito. Ministarstvo obrane će također razmotriti mogućnosti iz Ugovora vezane za ovakve situacije. Drugi zrakoplov bit će isporučen, prema planu, do kraja ove godine.