Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Masline i vinogradi umjesto ledina

Autor: Branko Božić

03.03.2010. 23:00
Masline i vinogradi umjesto ledina


Vjerujem i nadam se da ćemo i u idućim godinama nastaviti s ovim i sličnim projektima, koji prvenstveno imaju cilj vratiti nas maslinare i vinogradare našoj neopravdano u ledine i kamenjare zapuštenoj zemlji, zaključio je Knežević


Djelatnici ninskog Gradskog ureda za gospodarstvo, poljoprivredu i poduzetništvo uz pomoć djelatnika gradskog Komunalnog poduzeća “Komio” jučer su maslinarima i vinogradarima iz Nina i njegovih pet prigradskih mjesta Zatona, Ninskih Stanova, Žerave, Grba i Poljica Briga podijelili 1.920 sadnica maslina.
Nema preprodaje
Masline su iz Metkovića i tamošnjeg rasadnika “Prud” u Nin stigle posredstvom zagrebačke tvrtke “Fragaria”. Pored maslina iz tvrtke “Čoto” vlasnika Tonćija Čotića iz Opuzena, dopremljeno je i 6.920 loznih cjepova. Ovom akcijom, u koju je Grad Nin ove godine investirao oko 100.000 kuna, obuhvaćeno je ukupno 68 maslinara te 55 vinogradara.
Najveći broj sadnica maslina njih 810 te 1.250 cjepova vinove loze kućama su ponijeli maslinari i vinogradari iz Nina.
Ispred Doma kulture gdje se dijelio sadni materijal stručni suradnik iz Odjela javne nabave grada Nina te koordinator čitavog projekta Krešimir Laštro primio je sve koji su došli uplatiti sadnice za koje su se pribilježili prije mjesec i pol dana. Premda su maslinari i vinogradari morali čekati i proći zadanu proceduru u ovakvim prilikama, nisu krili oduševljenje i zadovoljstvo akcijom koju im je i ove godine darovala gradska uprava. U ovo doba štednje i recesije svakako nije nevažno kad se za razliku od tržišne cijene od 35 kuna za sadnicu masline plati 10 kuna, a za lozni cijep od 15 kuna kad ga se, kao u ovom slučaju, dobije za simboličnih 3,5 kuna.
Sadašnja je ninska gradska vlast u pogledu nabave i podjele sadnica maslina i vinove loze uvela nove rigorozne mjere. Naime, kako bi se eliminirala bilo kakva moguća preprodaja sadnog materijala, svi maslinari i vinogradari prije preuzimanja sadnog materijala morali su predočiti zemljišni vlasnički list.
Poticaj
Također su djelatnicima Odjela za financije i gospodarstvo morali neposredno na terenu pokazati iskopane rupe u koje će se sadni materijal zasaditi. To nam je potvrdio i koordinator projekta Krešimir Laštro, rekavši da je po njihovoj evidenciji 95 posto vinogradara i maslinara iskopalo i pripremilo rupe.
– Zbog učestalih i obilnih kiša preostalih pet posto nije bilo u mogućnosti to uraditi. Obećali su nam da će sve biti učinjeno do kraja ovog tjedna, u što mi ne sumnjamo, kaže Krešimir Laštro.
 Krešimir Budija iz Ninskih Stanova kaže da je ova akcija stimulativna za maslinare i vinogradare.
– Potiče nas da iz godine u godinu sve više neobrađenih i zapuštenih površina obradimo. Rupe sam iskopao i sve je spremno za sadnju, kazao je Budija.
Damir Knežević iz Poljica Briga hvali ovaj projekt.
– Da nije ovog projekta, teško da bi po tržišnim cijenama mnogi među nama mogli nabaviti i ovoliko sadnog materijala. Zahvaljujem ninskoj gradskoj upravi i gradonačelniku Emilu Ćurku što ustraju u ovom načinu pomaganja nama koji živimo na zemlji i od zemlje. Vjerujem i nadam se da ćemo i u idućim godinama nastaviti s ovim i sličnim projektima, koji prvenstveno imaju cilj vratiti nas maslinare i vinogradare našoj neopravdano u ledine i kamenjare zapuštenoj zemlji, zaključio je Knežević.